Οι κίνδυνοι του ενυδρείου

Επίπεδο: Β2 Δεξιότητα: Κατανόηση Προφορικού Λόγου
Πηγή: http://www.tovima.gr/science/medicine-biology/article/?aid=493508 (διασκευή) (πρόσβαση: 03-01-2013)
Επικοινωνιακή γλωσσική δραστηριότητα:

Κατανόηση προφορικού λόγου

Τι πρέπει να ξέρει και τι μπορεί να κάνει ο εξεταζόμενος:

Ο υποψήφιος πρέπει να έχει την ικανότητα να καταλαβαίνει μια συζήτηση για ένα σχετικά οικείο θέμα και να παρακολουθεί την ανάπτυξη επιχειρημάτων.

Πρέπει, επίσης, να είναι σε θέση να καταλαβαίνει τηλεοπτικά προγράμματα.

Τύπος εξεταστικού ερωτήματος: Ερώτημα 2: Σύγκριση (συμπλήρωση πίνακα)
Λέξεις κλειδιά: Β2, ενυδρεία, τροπικά ψάρια, λοιμώξεις, ασθενείς.
Πεδίο:
Προσωπικό Επαγγελματικό
Δημόσιο Εκπαιδευτικό
Θέμα:
1. Γλώσσα
2. Εκπαίδευση
3. Ελεύθερος χρόνος, Διασκέδαση
4. Επαγγελματική ζωή
5. Καθημερινή ζωή
6. Καιρός
7. Κοινωνικοπολιτική δομή
8. Προσωπικά στοιχεία
9. Σπίτι, κατοικία, περιβάλλον
10. Σχέσεις με άλλους ανθρώπους
11. Ταξίδια
12. Τόποι
13. Φαγητό και ποτό
14. Ψώνια
15. Υγεία και σωματική φροντίδα
16. Υπηρεσίες
Είδος κειμένου:
Άρθρο Λαογραφικό
Αφήγηση Λογοτεχνικό
Βιογραφικό Ομιλία
Διαφήμιση Περιγραφικό
Δοκίμιο Συνέντευξη
Επιστολή Συνταγή
Θεατρικό Συζήτηση
Ιστορικό Άλλο
Επίπεδο ύφους:
Φιλικό Τυπικό
Ενδιάμεσο  

Κείμενο

Οι κίνδυνοι του ενυδρείου

Δημοσιογράφος: Κυρίες και κύριοι, καλησπέρα σας. Στη σημερινή μας εκπομπή θα μιλήσουμε για ένα θέμα που αφορά τους λάτρεις των τροπικών ψαριών. Όπως φαίνεται, το να έχετε ένα ενυδρείο στο σπίτι ή στο γραφείο σας μπορεί να κρύβει κινδύνους που δεν γνωρίζετε. Για το θέμα αυτό έχουμε μαζί μας δύο κτηνίατρους, την κυρία Μάνου και τον κύριο Παύλου. Καλησπέρα και στους δύο σας και σας ευχαριστούμε που ήρθατε.

κ. Παύλου: Καλησπέρα σας.

κ. Μάνου: Γεια σας.

Δημοσιογράφος: Λοιπόν, κ. Μάνου, ας ξεκινήσουμε από εσάς. Είναι αλήθεια ότι τα ενυδρεία κρύβουν πολύ σοβαρούς κινδύνους για τον άνθρωπο;

κ. Μάνου: Πράγματι, πρόσφατα, ερευνητές στις Ηνωμένες Πολιτείες διαπίστωσαν ότι τα τροπικά ψάρια που κατά κανόνα υπάρχουν στα ενυδρεία των σπιτιών και των γραφείων είναι πιθανό να μεταδίδουν στον άνθρωπο ασθένειες και μάλιστα θανατηφόρες.

Δημοσιογράφος: Τι λέτε! Είναι τόσο σοβαρός ο κίνδυνος;

κ. Μάνου: Ναι… Να σας εξηγήσω. Τα ψάρια αναπτύσσουν βακτηριακές λοιμώξεις, όπως και οι άνθρωποι, πολλές από τις οποίες, μάλιστα, δεν είναι θεραπεύσιμες. Όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές, οι λοιμώξεις αυτές μπορούν να μεταδοθούν στους ανθρώπους και σε αυτή την περίπτωση η κατάληξη μπορεί να είναι ακόμα και ο θάνατος του ασθενούς. Εκείνοι που κινδυνεύουν περισσότερο είναι οι κάτοχοι ενυδρείων με τροπικά ψάρια που έχουν αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα. Ερευνητές μελέτησαν τροπικά ψάρια διαφόρων ειδών και διαπίστωσαν ότι πολλά είχαν αποκτήσει ανθεκτικότητα σε εννέα διαφορετικά αντιβιοτικά φάρμακα και, κατά συνέπεια, ήταν πιο ευάλωτα σε λοιμώξεις.

Δημοσιογράφος: Τι μπορούμε να κάνουμε, λοιπόν, για να προφυλαχθούμε, κύριε Παύλου;

κ. Παύλου: Όσοι έχουν ενυδρεία θα πρέπει να αγοράζουν υγιή ψάρια. Επίσης, θα πρέπει να φροντίζουν, όταν καθαρίζουν τα ενυδρεία, να έχουν πλύνει πολύ καλά τα χέρια τους και το καλύτερο είναι να μην το κάνουν χωρίς γάντια, ειδικά αν στα χέρια τους υπάρχουν κοψίματα ή πληγές. Το σημείο όπου βρίσκεται ένα ενυδρείο αλλά και οι κοντινές σε αυτό επιφάνειες θα πρέπει να καθαρίζονται συχνά και επιμελώς, αφού ορισμένα βακτήρια από αυτά που «κουβαλάνε» τα ψάρια μπορούν να επιβιώνουν για πολλές μέρες πάνω σε μια επιφάνεια που δεν έχει καθαριστεί. Αν ο κάτοχος ενός ενυδρείου διαπιστώσει ότι κάποιο ψάρι έχει ασθενήσει, θα πρέπει να το απομακρύνει άμεσα. Αυτό είναι απαραίτητο προκειμένου να μην κολλήσουν κάποια ασθένεια και τα υπόλοιπα ψάρια που ίσως έχουμε στο ενυδρείο μας.

Δημοσιογράφος: Τι πρέπει να κάνουμε, όταν αγοράζουμε ένα νέο ψάρι; Πώς μπορούμε να προφυλαχτούμε;

κ. Παύλου: Όταν ο κάτοχος ενός ενυδρείου αγοράζει ένα νέο ψάρι θα πρέπει για διάστημα 30 ημερών να το έχει σε καραντίνα, δηλαδή να το έχει σε ξεχωριστή δεξαμενή ή σε άλλο μέρος, πριν το βάλει μαζί με τα υπόλοιπα. Δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να γίνεται χρήση αντιβιοτικών στο ενυδρείο, εκτός αν το έχει συστήσει κτηνίατρος. Στα καταστήματα που πωλούν είδη περιποίησης ζώων ίσως να σας προτείνουν κάποιο αντιβιοτικό, αλλά εσείς θα πρέπει να πάτε το άρρωστο ψάρι πρώτα στον κτηνίατρο. Μόνον εκείνος γνωρίζει τι ακριβώς έχει το ψάρι σας και ποιο φάρμακο θα πρέπει να του δώσετε!

Δημοσιογράφος: Ομολογώ ότι πάντα θαύμαζα τα ενυδρεία για την ομορφιά τους, αλλά ποτέ δεν πίστευα ότι τα ψάρια μπορούσαν να αποτελέσουν κίνδυνο για την υγεία μας. Σας ευχαριστούμε πολύ και τους δύο για τις πληροφορίες που μας δώσατε. Και τώρα, αγαπητοί ακροατές, ας περάσουμε στο επόμενο θέμα μας…