Κλιντ Χιλ: Θα μπορούσε να αποτρέψει τη δολοφονία του JFK;

Επίπεδο: Γ2 Δεξιότητα: Χρήση Γλώσσας
Πηγή: http://www.tovima.gr/vimagazino/interviews/article/?aid=484601
Επικοινωνιακή γλωσσική δραστηριότητα:

Χρήση Γλώσσας

Τι πρέπει να ξέρει και τι μπορεί να κάνει ο εξεταζόμενος:

Ο υποψήφιος πρέπει να έχει την ικανότητα να διαβάζει σχεδόν όλες τις μορφές γραπτού λόγου, συμπεριλαμβανομένων εξειδικευμένων άρθρων, επιστημονικών και λογοτεχνικών κειμένων, να καταλαβαίνει πληροφορίες και ιδέες και να παρακολουθεί τις απόψεις που εκφράζει ο συγγραφέας.

Πρέπει να έχει την ικανότητα να διαβάζει σύγχρονη πεζογραφία και να καταλαβαίνει άρθρα και αναφορές σχετικά με σύγχρονα προβλήματα στα οποία ο συγγραφέας εκφράζει τις απόψεις του.

Πρέπει να είναι σε θέση να διακρίνει τις κύριες ιδέες και πληροφορίες από τις λιγότερο σημαντικές, να χρησιμοποιεί τα συμφραζόμενα για να κατανοήσει τη σημασία άγνωστων λέξεων, να αναγνωρίζει μεταφορικά νοήματα ή νοήματα που «κρύβονται» πίσω από τα γραφόμενα.

Τύπος εξεταστικού ερωτήματος: Συμπλήρωση κενών στο κείμενο Συνώνυμα-Ορισμοί
Λέξεις κλειδιά: Ιστορία, Αμερική , Πρόεδρος, Δολοφονία, Κένεντι
Πεδίο:
Προσωπικό Επαγγελματικό
Δημόσιο Εκπαιδευτικό
Θέμα:
1. Γλώσσα
2. Εκπαίδευση
3. Ελεύθερος χρόνος, Διασκέδαση
4. Επαγγελματική ζωή
5. Καθημερινή ζωή
6. Καιρός
7. Κοινωνικοπολιτική δομή
8. Προσωπικά στοιχεία
9. Σπίτι, κατοικία, περιβάλλον
10. Σχέσεις με άλλους ανθρώπους
11. Ταξίδια
12. Τόποι
13. Φαγητό και ποτό
14. Ψώνια
15. Υγεία και σωματική φροντίδα
16. Υπηρεσίες
Είδος κειμένου:
Άρθρο Λαογραφικό
Αφήγηση Λογοτεχνικό
Βιογραφικό Ομιλία
Διαφήμιση Περιγραφικό
Δοκίμιο Συνέντευξη
Επιστολή Συνταγή
Θεατρικό Συζήτηση
Ιστορικό Άλλο
Επίπεδο ύφους:
Φιλικό Τυπικό
Ενδιάμεσο  

Κείμενο

Κλιντ Χιλ: Θα μπορούσε να αποτρέψει τη δολοφονία του JFK;

Ο πράκτορας που σκαρφάλωσε στην προεδρική λιμουζίνα στο Ντάλας και προσπάθησε να προστατεύσει τον Τζον Φ. Κένεντι ακόμη αναρωτιέται αν θα μπορούσε να αποτρέψει τη δολοφονία.

O 80χρονος γεροδεμένος άνδρας έχει καλή μνήμη. Περιγράφει μια μικρή στιγμή που έζησε πριν από 49 χρόνια. Μια στιγμή που δεν θα μπορούσε να ξεχάσει. Στις 22 Νοεμβρίου 1963 ο Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι ξεψυχούσε στα χέρια του. Είναι ο Κλιντ Χιλ, ο άνθρωπος που μαζί με την Τζάκι Κένεντι έζησε τα δραματικά γεγονότα του Ντάλας σε απόσταση αναπνοής. Η εικόνα του αμερικανού πράκτορα, σκαρφαλωμένου στην προεδρική λιμουζίνα – μια Lincoln Continental του 1961 – να προσπαθεί να προστατεύσει τον ήδη βαριά λαβωμένο JFK, έκανε τον γύρο του κόσμου. Σήμερα, σχεδόν 49 χρόνια μετά τη δολοφονία του 35ου προέδρου των ΗΠΑ, ήταν ο μόνος άνθρωπος που προσπάθησε να μπει ανάμεσα σε εκείνον και στις σφαίρες του Λι Χάρβεϊ Οσβανλτ. Θυμάται, σε μια σπάνια συνέντευξη-εξομολόγηση στο περιοδικό της εφημερίδας το ΒΗΜΑ, τη «βασιλική» αμερικανική οικογένεια και την ημέρα που έσβησε το «Κάμελοτ».

Οι δρόμοι του πράκτορα Κλιντ Χιλ και της δυναστείας των Κένεντι διασταυρώθηκαν το 1960, όταν του ανατέθηκε η προστασία της πρώτης κυρίας. «Δεν ήμουν ευχαριστημένος με τα νέα μου καθήκοντα. Οι σύζυγοι των προέδρων περνούσαν τον χρόνο τους σε απογεύματα με τσάι κυριών, φιλανθρωπικές εκδηλώσεις και επιδείξεις μόδας. Αγνοούσα, όμως, ότι η κυρία Κένεντι ήταν πολύ διαφορετική». Από την πρώτη τους συνάντηση έγινε σαφές ότι κανείς από τους δύο δεν ήταν ευτυχισμένος με τον «ρόλο» του. «Μου ξεκαθάρισε ότι δεν της αρέσει να την φυλάνε, αλλά και εγώ δεν της έκρυψα την απογοήτευσή μου για το νέο μου πόστο. Τελικά, η θητεία μου αποτέλεσε κομμάτι της Ιστορίας».

Στις υπηρεσίες της Τζάκι

Έπειτα από αμοιβαίες εξηγήσεις, η κυρία Κένεντι και ο κύριος Χιλ, όπως ο ένας αποκαλούσε τον άλλον, αποδέχθηκαν τα δεδομένα της «σχέσης» τους. «Αποκτήσαμε μια καλή επικοινωνία που εξελίχθηκε σε επαγγελματική φιλία. Ήταν ευγενική, κομψή, έξυπνη, της άρεσε να ασχολείται με τη διακόσμηση του Λευκού Οίκου».

Το προεδρικό ζεύγος δεν έμοιαζε να ανησυχεί ιδιαίτερα για την ασφάλειά του. Άγνοια; Υπερεκτίμηση της αποδοχής του αμερικανικού λαού; Ή επικοινωνιακή στρατηγική του πρώτου αμερικανού προέδρου που ήξερε να «παίζει» με τη δύναμη των ΜΜΕ;

Ο Χιλ δίνει τη δική του απάντηση. «Ο πρόεδρος προτιμούσε ανοιχτό αυτοκίνητο. Ήθελε να βλέπει τον κόσμο και να τον βλέπουν. Η μόνη φορά που χρησιμοποιούσε κλειστό όχημα ήταν όταν έβρεχε ή όταν φυσούσε, για να μη χαλάσουν τα μαλλιά της κυρίας Κένεντι. Για το Ντάλας επέλεξε ανοιχτή λιμουζίνα. Άλλωστε ήταν προγραμματισμένο να είναι μόνος του. Τον Νοέμβριο του 1963 με την πρώτη κυρία βρισκόμασταν ξανά στην Ελλάδα. Ήταν σε κρουαζιέρα με τη θαλαμηγό “Χριστίνα”, παρέα με φίλους και τον σύμμαχο πλέον της Αμερικής, Αριστοτέλη Ωνάση. Ο πρόεδρος την ειδοποίησε ότι την ήθελε στο πλευρό του. Ταξιδέψαμε εσπευσμένα στο Ντάλας». «Αν και εγώ ήμουν αποκλειστικά υπεύθυνος για την κυρία Κένεντι, ξέρω ότι οι πράκτορες του προέδρου, όπως έκαναν πάντα, είχαν ελέγξει προκαταβολικά τη διαδρομή και τα κτίρια. «Επέβαλαν όλα τα παράθυρα που “κοιτούσαν” προς την πορεία της πομπής να είναι κλειστά» περιγράφει ο Χιλ. Κάτι, όμως, πήγε τραγικά στραβά.

Το χρονικό της δολοφονίας

Ο Χιλ μοιράζεται όσα έζησε χωρίς παύση. «Η περιοδεία στο Ντάλας πήγαινε πολύ καλά, υπήρχε πολύς κόσμος. Αποστολή μου ήταν η προστασία της κυρίας Κένεντι, που καθόταν στην αριστερή πλευρά της προεδρικής λιμουζίνας. Στεκόμουν όρθιος αριστερά, επάνω στο συνοδευτικό αυτοκίνητο. Σκάναρα συνέχεια τον χώρο και τον κόσμο, πάντα από τα αριστερά.

Ξαφνικά, άκουσα έναν θόρυβο σαν βεγγαλικό που ερχόταν από πίσω μου, από τον δεξί ώμο μου. Καθώς γύρισα για να κοιτάξω τι ακριβώς συνέβη, είδα τον πρόεδρο να πιάνει τον λαιμό του και να γέρνει προς τα αριστερά. Χωρίς να το σκεφτώ, άρχισα να τρέχω προς τη λιμουζίνα για να μετατραπώ σε μια ανθρώπινη ασπίδα για τον πρόεδρο και την πρώτη κυρία. Εκείνη την ώρα έπεσε ο δεύτερος πυροβολισμός, τον οποίο δεν άκουσα, επειδή κατευθυνόμουν ήδη προς το αυτοκίνητο. Λίγο προτού ανεβώ στη λιμουζίνα, ήρθε ο τρίτος πυροβολισμός. Η σφαίρα είχε πετύχει τον πρόεδρο επάνω από το δεξί αφτί του. Η κυρία Κένεντι ούρλιαζε: “Τον χτύπησαν στο κεφάλι”. Φώναξα στον οδηγό να μας μεταφέρει στο νοσοκομείο, ενώ στη διαδρομή η κυρία Κένεντι μονολογούσε “Τι σου έκαναν, Τζακ; Τι σου έκαναν;”». Όταν έφτασαν στο νοσοκομείο, η Τζάκι Κένεντι, για να μη δει κανείς, εκτός των γιατρών, τη διαλυμένη εικόνα του Κένεντι, ζήτησε από τον Χιλ μια χάρη. «Ήθελε να κρύψουμε το αποτρόπαιο θέαμα από τα αδιάκριτα βλέμματα. Έβγαλα το σακάκι μου και κάλυψα προσεκτικά το πρόσωπο και το κεφάλι του. Σύντομα μας ανακοίνωσαν αυτό που ήδη φοβόμασταν. Ο πρόεδρος ήταν νεκρός.

Χρειάστηκαν 27 χρόνια για να επισκεφθεί ξανά ο Χιλ το σημείο στο Ντίλεϊ Πλάζα στο Ντάλας. «Το 1990 έκανα ξανά την ίδια διαδρομή• ήθελα να δω μόνος μου τα μέρη εκείνα, να αναλογιστώ τι άλλο μπορούσα να κάνω, αν υπήρχαν λάθη ή παραλείψεις στον τρόπο με τον οποίο αντέδρασα τότε. Ακόμη αναρωτιέμαι αν θα μπορούσα να είχα αποτρέψει τη δολοφονία. Πάντα θα με βασανίζει αυτή η σκέψη, αν και βαθιά μέσα μου πιστεύω ότι έκανα ό,τι έπρεπε».