Δικαιώματα των ζώων

Επίπεδο: Γ2 Δεξιότητα: Κατανόηση Γραπτού Λόγου
Πηγή: http://tvxs.gr/news/periballon/i-maxi-gia-ta-peiramatozoa-kai-ta-dikaiomata-ton-zoon
Επικοινωνιακή γλωσσική δραστηριότητα:

Κατανόηση Γραπτού Λόγου

Τι πρέπει να ξέρει και τι μπορεί να κάνει ο εξεταζόμενος:

Ο υποψήφιος στο επίπεδο αυτό πρέπει να είναι σε θέση να ανταποκρίνεται στις επικοινωνιακές ανάγκες οποιασδήποτε περίστασης, είτε πρόκειται για ακρόαση όπου υπάρχουν παρεμβολές, παραποιήσεις, θόρυβοι του περιβάλλοντος ακόμα και ιδιάζουσα προφορά των (συν)ομιλητών, είτε πρόκειται για κατανόηση κακής εκτύπωσης ή δύσκολου γραφικού χαρακτήρα. Συνεπώς, αναμένεται να μπορεί να κατανοεί με ευκολία σχεδόν όλα όσα ακούει ή διαβάζει, συμπεριλαμβανομένων στοιχείων της καθομιλουμένης, αστείων και πολιτισμικών αναφορών. Πρέπει επίσης να είναι σε θέση να χειρίζεται όλες τις πηγές πληροφοριών, προφορικές ή γραπτές, με άνεση και αξιοπιστία, έτσι ώστε να κάνει περιλήψεις ανασυνθέτοντας επιχειρήματα και περιγραφές, δημιουργώντας έτσι συνεκτικές παρουσιάσεις, να χειρίζεται αποτελεσματικά οποιοδήποτε θέμα στο γραπτό και στον προφορικό λόγο με αυθόρμητη έκφραση και μεγάλη άνεση και ακρίβεια, διαχωρίζοντας λεπτές σημασιολογικές αποχρώσεις ακόμα και σε ιδιαίτερα σύνθετες περιστάσεις.

Τύπος εξεταστικού ερωτήματος: 1. Συμπλήρωση κενών: 10 σωστές απαντήσεις (0,5 μονάδα η σωστή απάντηση) + 1 παράδειγμα, 5 παραπλανητές (5 μονάδες). Κείμενο: αυθεντικό, με χαμηλό επίπεδο τυπικότητας, ενημερωτικό, λαογραφικό, πληροφοριακό κτλ. (500-600 λέξεις).
Λέξεις κλειδιά: Πειραματόζωα, Πειράματα, Εκμετάλλευση ζώων
Πεδίο:
Προσωπικό Επαγγελματικό
Δημόσιο Εκπαιδευτικό
Θέμα:
1. Γλώσσα
2. Εκπαίδευση
3. Ελεύθερος χρόνος, Διασκέδαση
4. Επαγγελματική ζωή
5. Καθημερινή ζωή
6. Καιρός
7. Κοινωνικοπολιτική δομή
8. Προσωπικά στοιχεία
9. Σπίτι, κατοικία, περιβάλλον
10. Σχέσεις με άλλους ανθρώπους
11. Ταξίδια
12. Τόποι
13. Φαγητό και ποτό
14. Ψώνια
15. Υγεία και σωματική φροντίδα
16. Υπηρεσίες
Είδος κειμένου:
Άρθρο Λαογραφικό
Αφήγηση Λογοτεχνικό
Βιογραφικό Ομιλία
Διαφήμιση Περιγραφικό
Δοκίμιο Συνέντευξη
Επιστολή Συνταγή
Θεατρικό Συζήτηση
Ιστορικό Άλλο
Επίπεδο ύφους:
Φιλικό Τυπικό
Ενδιάμεσο  

Κείμενο

Δικαιώματα των ζώων

Οι συνεχείς προσπάθειες για σεβασμό των δικαιωμάτων των ζώων φαίνεται πως έχουν αποφέρει καρπούς στη Βρετανία, καθώς σχεδόν όλες οι ναυτιλιακές και αεροπορικές εταιρείες έχουν σταματήσει την εισαγωγή πειραματόζωων που προορίζονται για ερευνητικά εργαστήρια. Ωστόσο, Βρετανοί επιστήμονες καταγγέλλουν τους ακτιβιστές για εκφοβισμό και αναφέρονται σε «εξτρεμιστές, οι οποίοι δεν κατανοούν το πόσο σημαντικά είναι τα πειραματόζωα για την ιατρική έρευνα».

Κάθε χρόνο περίπου 15.000 ζώα -κυρίως ποντίκια- έρχονται από το εξωτερικό, επειδή διαθέτουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που τα καθιστούν χρήσιμα για την μελέτη ορισμένων ασθενειών. Αυτά αντιστοιχούν μόνο στο 1% των ζώων που χρησιμοποιούνται σε εργαστήρια του Ηνωμένου Βασιλείου, όμως οι επιστήμονες προειδοποιούν πως η πίεση των ακτιβιστών για τα δικαιώματα των ζώων θα μειώσει ακόμα περισσότερο τον αριθμό τους.

Σύμφωνα με τον Tom Fielden του BBC, οι ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ζώων, παρότι στο παρελθόν έχουν φυλακιστεί για την δράση τους ενάντια στα ίδια τα εργαστήρια που εισήγαγαν ζώα, τον τελευταίο καιρό επικεντρώνονται στο να δημιουργούν «κακή δημοσιότητα», τακτική που αποδείχθηκε πολύ πιο αποδοτική. Οι γραπτές επιστολές και καμπάνιες μέσω Ίντερνετ εναντίον των εταιρειών μεταφορών φαίνεται πως έχουν αποτέλεσμα. Μόνο δύο εταιρείες εξακολουθούν να μεταφέρουν ζωντανά ζώα, ενώ εδώ και καιρό δεν επιτρέπεται τα ζώα να μεταφέρονται οδικά μέσω του τούνελ του Καναλιού.

Οι επιστήμονες εξαρτώνται από τα ζώα για να συνεχίσουν την έρευνά τους. Δεν θέλουν να πληγεί η φήμη της Βρετανίας ως σημαντικό κέντρο έρευνας για σοβαρές ασθένειες και αποφάσισαν να διαμαρτυρηθούν, ώστε να προσπαθήσουν να πιέσουν την κυβέρνηση και τις εταιρείες μεταφορών, οι οποίες στέκονται στο πλευρό των ακτιβιστών.

«Θέλουμε να έχουμε πρόσβαση σε φάρμακα, το πιστεύω. Περισσότερο από 87% του πληθυσμού έχει δηλώσει τα τελευταία 10 χρόνια σε δημοσκοπήσεις πως υποστηρίζει την χρήση ζώων σε έρευνες που προορίζονται για ιατρική χρήση. Δυστυχώς, λοιπόν, αυτές πρέπει αναγκαστικά να γίνουν. Οι άνθρωποι δεν θέλουν να υποφέρουν, ούτε να πεθαίνουν», δηλώνει ο Lord Drayson, υπουργός Επιστημών της προηγούμενης κυβέρνησης Εργατικών. Χωρίς τη χρήση πειραματόζωων, συμπληρώνει, δεν θα ήταν δυνατόν να αναπτυχθούν νέα φάρμακα.

Ο καθηγητής Robin Lovell-Badge, γενετιστής στο βρετανικό Ινστιτούτο Ιατρικής Έρευνας, δήλωσε στο BBC ότι η δυνατότητα οι επιστήμονες να μπορούν να εισάγουν ζώα είναι ζωτικής σημασίας, ώστε να μπορούν να συνεργαστούν με τους συναδέλφους στο εξωτερικό. Το θέμα που προκύπτει όμως είναι κατά βάση οικονομικό, καθώς ο Lovell-Badge προσθέτει πως «δεν είναι αποδοτικό να υπάρχουν πολλές μικρές εταιρείες εκτροφής ζώων εντός της χώρας. Είναι καλύτερα να υπάρχει ένα μεγάλο και καλά διατηρημένο κτηνοτροφείο εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου». Ο Dominic Wells του Royal Veterinary College συμπληρώνει πως «έχουμε φτάσει σε σημείο πολλές εταιρείες να πέφτουν θύματα εκφοβισμού και να αρνούνται να μεταφέρουν ζώα»

Η οργάνωση PETA για τα δικαιώματα των ζώων απάντησε, αναφέροντας πως αντί οι ερευνητές να διαμαρτύρονται, θα έπρεπε να εργάζονται σκληρότερα, για να καταλήξουν σε άλλες, εναλλακτικές λύσεις και να μην χρειάζονται πια τα ζώα για πειράματα.

Συγκεκριμένα, στο Ηνωμένο Βασίλειο, η Βρετανική Ένωση για την Κατάργηση των Πειραμάτων σε ζώα (BUAV), έχει αγωνιστεί για περισσότερο από εκατό χρόνια για να τερματιστούν όλα τα πειράματα πάνω σε τα ζώα.

Ακόμα και όσοι δεν αντιτίθενται στη χρήση πειραματόζωων, επισημαίνουν ότι αυτή πρέπει σε κάθε περίπτωση να πληροί αυστηρές προϋποθέσεις: να γίνεται μόνο όταν δεν υπάρχει εναλλακτική επιλογή, αποκλειστικά για σοβαρούς σκοπούς και να μην ταλαιπωρεί άσκοπα το ίδιο το ζώο.