Γονίδια, φάρμακα και βιοηθική

Επίπεδο: Γ2 Δεξιότητα: Κατανόηση Γραπτού Λόγου
Πηγή: http://www.tovima.gr/relatedarticles/article/?aid=140898
Επικοινωνιακή γλωσσική δραστηριότητα:

Κατανόηση Γραπτού Λόγου

Τι πρέπει να ξέρει και τι μπορεί να κάνει ο εξεταζόμενος:

Στο επίπεδο αυτό ο υποψήφιος αναμένεται να μπορεί να κατανοεί, με πολύ μικρές πιθανότητες παρανόησης, όλα σχεδόν τα είδη γραπτών κειμένων, σύνθετα, εξειδικευμένα, λογοτεχνικά. Πρέπει να είναι σε θέση να διακρίνει αποχρώσεις ύφους καθώς και άρρητες διαθέσεις του συγγραφέα σε οποιοδήποτε κείμενο. Πιο συγκεκριμένα, πρέπει να μπορεί να κατανοεί όλα τα είδη αλληλογραφίας, ακόμα και στον επαγγελματικό τομέα με πιθανότητα μικρής δυσκολίας σε σημεία όπου αναφέρονται τεχνικές λεπτομέρειες. Αναφορές και ειδικευμένα άρθρα δεν πρέπει να αποτελούν ιδιαίτερη δυσκολία για τον υποψήφιο του επιπέδου Γ2. Επιπλέον, πρέπει να είναι σε θέση να εντοπίζει γρήγορα μέσα σε κείμενα τις λεπτομέρειες που τον ενδιαφέρουν, να χρησιμοποιεί τις πηγές πληροφοριών αποτελεσματικά για την πλήρη κατανόηση του κειμένου και να αξιολογεί το υλικό του. Πρέπει, τέλος, να μπορεί να κατανοεί λεπτομερείς οδηγίες για το χειρισμό συσκευών ή μηχανημάτων, ακόμα κι αν δεν έχουν σχέση με την ειδικότητά του, καθώς και να μπορεί να ανατρέχει σε λεξικά για μεγαλύτερη βοήθεια.

Τύπος εξεταστικού ερωτήματος: Συμπλήρωση κενών, Πολλαπλή επιλογή, Αντιστοίχηση παραγράφων, Συμπλήρωση λέξεων σε περίληψη
Λέξεις κλειδιά: Βιοηθική, επιστήμη, γονίδια, ασθένειες
Πεδίο:
Προσωπικό Επαγγελματικό
Δημόσιο Εκπαιδευτικό
Θέμα:
1. Γλώσσα
2. Εκπαίδευση
3. Ελεύθερος χρόνος, Διασκέδαση
4. Επαγγελματική ζωή
5. Καθημερινή ζωή
6. Καιρός
7. Κοινωνικοπολιτική δομή
8. Προσωπικά στοιχεία
9. Σπίτι, κατοικία, περιβάλλον
10. Σχέσεις με άλλους ανθρώπους
11. Ταξίδια
12. Τόποι
13. Φαγητό και ποτό
14. Ψώνια
15. Υγεία και σωματική φροντίδα
16. Υπηρεσίες
Είδος κειμένου:
Άρθρο Λαογραφικό
Αφήγηση Λογοτεχνικό
Βιογραφικό Ομιλία
Διαφήμιση Περιγραφικό
Δοκίμιο Συνέντευξη
Επιστολή Συνταγή
Θεατρικό Συζήτηση
Ιστορικό Άλλο
Επίπεδο ύφους:
Φιλικό Τυπικό
Ενδιάμεσο  

Κείμενο

Γονίδια, φάρμακα και βιοηθική

* Όσο περισσότερα μαθαίνουμε για το γονιδίωμα και τους εαυτούς μας τόσο περισσότερα νέα βιοηθικά προβλήματα θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε

Η τηλεοπτική εκπομπή ήταν άκρως ενδιαφέρουσα για τους τρεις φίλους. Αυτό το τηλεχειριστήριο είναι μεγάλη ανακάλυψη καθώς με απόλυτη ελευθερία ακυρώνεις μια ολόκληρη παραγωγή είτε γιατί δεν σου αρέσει η αισθητική της είτε γιατί ακόμη σε προσβάλλει. Ισχυρό αντίδοτο στη θεαματική δηλητηρίαση που πολλοί επιχειρούν να μας προκαλέσουν. Και εκείνο το απόγευμα το τηλεχειριστήριο είχε τρελαθεί να ανακατεύει τα κανάλια ώσπου καρφώθηκε σε μια επιστημονική συζήτηση.

«Η χαρτογράφηση του γονιδιώματος του ανθρώπου που δημιούργησε το πεδίο της γονιδιωματικής είναι ένα μεγάλο βήμα στη συνεχιζόμενη εξερεύνηση των μηχανισμών που ελέγχουν τη λειτουργία του σώματός μας, την εξελικτική διαδικασία και τις σχέσεις μας με τα άλλα είδη…».
- Να δείτε που σε λίγο θα αναφερθεί ο καθηγητής και στην προσπάθεια να γνωρίσουμε τη λειτουργία των γονιδίων και τις αλληλεπιδράσεις των προϊόντων τους, που είναι κυρίως πρωτεΐνες, και πως με τέτοια νέα γνώση θα ανακαλυφθούν νέες διαγνωστικές και θεραπευτικές πρακτικές, νέα φάρμακα και εμβόλια, συμπλήρωσε ο Κρίτων, εξηγώντας ότι όλα αυτά συνιστούν το νέο προχωρημένο πεδίο έρευνας, το πρωτεωματικό πεδίο.
«Με τη χρήση της γονιδιωματικής και πρωτεωματικής τεχνολογίας εμπλουτίζεται το οπλοστάσιο της μελέτης σύνθετων γενετικών ασθενειών, των προτύπων μετανάστευσης και των λεγόμενων φαρμακογενετικών πολυμορφισμών. Οι πολυμορφισμοί αυτοί, δηλαδή το γενετικό αποτύπωμα του κάθε ανθρώπου, θα χρησιμοποιηθούν για τη λεγόμενη προσωπική ιατρική, όπως και στον εντοπισμό γονιδίων που εμπλέκονται στην αποτελεσματικότητα φαρμάκων ή ακόμη και στις παρενέργειες τους…».
- Δεν μας έλεγες, Κρίτων, ότι θα χρειάζεται ένας μήνας για να κατασκευαστεί ένα CD-ROM με τη γενετική μας ταυτότητα;
- Και ότι υπήρχαν μέχρι πρότινος 500 στόχοι-γονίδια για τη δημιουργία γενετικών φαρμάκων, ενώ μετά τη χαρτογράφηση θα διπλασιαστούν;
- Αυτό το CD-ROM, Φίλων, κάποτε θα το πηγαίνουμε στον γιατρό για να μας δίνει το προσωπικό μας φάρμακο. Και μπορεί να είναι αρχικά λίγα αυτά τα φάρμακα, Ιων, αφού έχουν καταγραφεί ήδη 4.000 περίπου μονογονιδιακές ασθένειες, αλλά η προσπάθεια αφορά κατ' αρχήν τα πιο κοινά νοσήματα. Αλλώστε με τη χαρτογράφηση του γονιδιώματος πολλών μικροβίων θα αναπτυχθούν και νέα αντιβιοτικά, οπότε προσθέστε και τις λοιμώξεις.
«Εκτός όμως, κυρίες και κύριοι, από τα προσωπικά αυτά θεραπευτικά γενετικά φάρμακα που περιμένουν οι άνθρωποι, συνηθίζουν να παίρνουν διάφορες ουσίες-φάρμακα για να βελτιώσουν την απόδοσή τους. Τέτοια ενισχυτικά φάρμακα είναι, λ.χ., η καφεΐνη, η νικοτίνη, οι αμφεταμίνες για ετοιμότητα και συγκέντρωση, στεροειδή, ερυθροποιητίνη και αυξητικοί παράγοντες του ανθρώπου για αθλητικές επιδόσεις κτλ. Η κατηγορία αυτή των φαρμάκων υποστηρίζει τη λεγόμενη ενισχυτική ιατρική…».

- Και αυτό το είδος της ιατρικής θα επηρεασθεί από τη γνώση του γονιδιώματός μας, Κρίτων;
- Είναι αυτονόητο, Ιων, καθώς θα επιχειρηθεί να αναπτυχθεί νέα κλάση τέτοιων φαρμάκων που θα αφορούν την ενίσχυση φυσιολογικών χαρακτήρων, όπως λ.χ. η αύξηση του δείκτη νοημοσύνης.
- Και αν πάρει διαστάσεις μια τέτοια προσπάθεια δεν θα δημιουργηθούν κάστες ανθρώπων βασισμένες στον γενετικό χειρισμό, από τις οποίες θα αποκλείονται οι φτωχότεροι, καταστρατηγώντας έτσι το αξίωμα των ίσων γενετικών ευκαιριών;
- Πολύ σωστό, Φίλων, αλλά και στο παρελθόν υπήρξαν σχετικές πρακτικές, όπως λ.χ. η παραβίαση του σχετικού με την ιατρική πράξη κώδικα της Νυρεμβέργης, πρακτική που καταδικάστηκε γιατί έγιναν πειράματα εν αγνοία των ανθρώπων που συμμετείχαν στις δοκιμές φαρμάκων, όπως λ.χ. του εμβολίου για τη δυσεντερία ή για την καταπολέμηση της ελονοσίας, του κίτρινου πυρετού, της ιλαράς, της σύφιλης κτλ. Και το χειρότερο βέβαια είναι που χρησιμοποιήθηκαν διανοητικά ανάπηροι άνθρωποι, φυλακισμένοι και ανήμποροι να αντιδράσουν.
- Εδώ λοιπόν μπαίνουν όλα αυτά που ψελλίζουμε περί βιοηθικής.
- Και βέβαια, Ιων, η σκέψη σου αποκτά μεγαλύτερη σημασία αν μιλάμε όχι για κλασικά αλλά για γενετικά φάρμακα και όχι για θεραπευτικά μόνο αλλά και για ενισχυτικά.
«Τέτοια προβλήματα έχουν οδηγήσει στην ανάπτυξη του όρου και της έννοιας γενετισμός που έχει εισαχθεί τελευταία για να περιγράψει τους ποικίλους συνδετικούς και ευαίσθητους μηχανισμούς οι οποίοι ελέγχουν τις αντιδράσεις μεταξύ γενετικής, ιατρικής, κοινωνίας και κουλτούρας. Γι' αυτό όσο περισσότερα μαθαίνουμε για το γονιδίωμα και τους εαυτούς μας τόσο περισσότερα και νέα βιοηθικά προβλήματα θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε, προβλήματα που περιλαμβάνουν την ατομικότητα, τις διακρίσεις, τις πνευματικές μας ικανότητες, τη σωστή μόρφωση και βέβαια τις κοινωνικοπολιτικές προεκτάσεις…».
Η ενοχλητική διαφήμιση διέκοψε την ωραία εκπομπή και οι τρεις φίλοι βάλθηκαν να αναλύσουν τη νέα κατάσταση που προετοιμάζει το έδαφος για τον λεγόμενο βιοκαπιταλισμό, καθώς ο έλεγχος των ανθρώπων στο μέλλον πιθανόν να ισχυροποιηθεί από τη συνδυασμένη πολλαπλασιαστική δύναμη της οικονομίας και της γενετικής. Και σε αυτή την περίπτωση το τηλεχειριστήριο δεν έχει καμιά δύναμη.