Το μάζεμα των σταφυλιών στο Άγιον Όρος

Επίπεδο: Α2 Δεξιότητα: Κατανόηση Προφορικού Λόγου
Πηγή (διασκευή): Χαλκιδική – Ένας πλήρης ταξιδιωτικός οδηγός, Explorer, σ. 46-47
Επικοινωνιακή γλωσσική δραστηριότητα:

Ακρόαση για κατανόηση.

Τι πρέπει να ξέρει και τι μπορεί να κάνει ο εξεταζόμενος:

Αναζήτηση πληροφοριών, συναγωγή συμπερασμάτων

Τύπος εξεταστικού ερωτήματος: Σωστό - Λάθος
Πεδίο:
Προσωπικό Επαγγελματικό
Δημόσιο Εκπαιδευτικό
Θέμα:
1. Γλώσσα
2. Εκπαίδευση
3. Ελεύθερος χρόνος, Διασκέδαση
4. Επαγγελματική ζωή
5. Καθημερινή ζωή
6. Καιρός
7. Κοινωνικοπολιτική δομή
8. Προσωπικά στοιχεία
9. Σπίτι, κατοικία, περιβάλλον
10. Σχέσεις με άλλους ανθρώπους
11. Ταξίδια
12. Τόποι
13. Φαγητό και ποτό
14. Ψώνια
15. Υγεία και σωματική φροντίδα
16. Υπηρεσίες
Είδος κειμένου:
Άρθρο Λαογραφικό
Αφήγηση Λογοτεχνικό
Βιογραφικό Ομιλία
Διαφήμιση Περιγραφικό
Δοκίμιο Συνέντευξη
Επιστολή Συνταγή
Θεατρικό Συζήτηση
Ιστορικό Άλλο
Επίπεδο ύφους:
Φιλικό Τυπικό
Ενδιάμεσο  

Κείμενο

Το μάζεμα των σταφυλιών στο Άγιον Όρος

Παρουσιαστής: Εδώ και πάρα πολλά χρόνια, αγαπητοί ακροατές, οι άνθρωποι που μένουν στο Άγιον Όρος, οι μοναχοί, μαζεύουν τα σταφύλια γύρω στις 15 Σεπτεμβρίου. Τότε ο καιρός θυμίζει ακόμη καλοκαίρι και δεν υπάρχει μέρος που να μη βγάζει έστω και λίγα σταφύλια. Γι’ αυτό και το καλό κρασί δε λείπει ποτέ από το τραπέζι. Το μάζεμα των σταφυλιών είναι μια δουλειά η οποία γίνεται χωρίς τραγούδια και χορούς, αλλά με προσευχή. Σήμερα στο Άγιον Όρος παράγεται κυρίως κόκκινο κρασί από ένα είδος σταφυλιού που λέγεται «λημνιό». Αυτό το κρασί έχει πολύ ωραία γεύση και πίνεται μαζί με τα περισσότερα φαγητά. Επίσης, οι μοναχοί πίνουν και γλυκό λευκό κρασί μετά το φαγητό. Η περιοχή που βγάζει το πιο πολύ κρασί στο Άγιον Όρος είναι η Χρωμίτσα.