Φωτογραφίες

Επίπεδο: Β1 Δεξιότητα: Κατανόηση Γραπτού Λόγου
Πηγή: Άννα Κοκκινίδου
Επικοινωνιακή γλωσσική δραστηριότητα:

Κατανόηση Γραπτού Λόγου

Τι πρέπει να ξέρει και τι μπορεί να κάνει ο εξεταζόμενος:

Να διαβάζει περιγραφές και εύκολο αφηγηματικό λόγο.

Τύπος εξεταστικού ερωτήματος: Συμπλήρωση κενών σε κείμενο: με σωστές λέξεις ή μικρές φράσεις που υπάρχουν σε πίνακα. 7 σωστές απαντήσεις + 1 παράδειγμα, 6 παραπλανητές (7 μονάδες).
Λέξεις κλειδιά: φωοτγραφίες, νησί, ελληνικά νησιά, τοπίο
Πεδίο:
Προσωπικό Επαγγελματικό
Δημόσιο Εκπαιδευτικό
Θέμα:
1. Γλώσσα
2. Εκπαίδευση
3. Ελεύθερος χρόνος, Διασκέδαση
4. Επαγγελματική ζωή
5. Καθημερινή ζωή
6. Καιρός
7. Κοινωνικοπολιτική δομή
8. Προσωπικά στοιχεία
9. Σπίτι, κατοικία, περιβάλλον
10. Σχέσεις με άλλους ανθρώπους
11. Ταξίδια
12. Τόποι
13. Φαγητό και ποτό
14. Ψώνια
15. Υγεία και σωματική φροντίδα
16. Υπηρεσίες
Είδος κειμένου:
Άρθρο Λαογραφικό
Αφήγηση Λογοτεχνικό
Βιογραφικό Ομιλία
Διαφήμιση Περιγραφικό
Δοκίμιο Συνέντευξη
Επιστολή Συνταγή
Θεατρικό Συζήτηση
Ιστορικό Άλλο
Επίπεδο ύφους:
Φιλικό Τυπικό
Ενδιάμεσο  

Κείμενο

Φωτογραφίες

Επισκέφθηκα πολλά ελληνικά νησιά ως τώρα στη ζωή μου. Πήγα στις Κυκλάδες, στα Ιόνια, στα Δωδεκάνησα, συνολικά έμεινα, από δύο μέρες μέχρι δύο βδομάδες, σε πάνω από είκοσι πέντε νησιά.
Θα με ρωτήσετε: «Μα τι δουλειά κάνεις και ταξιδεύεις τόσο πολύ;».

Είμαι φωτογράφος. Πηγαίνω σε «αποστολή» να φωτογραφίσω διάφορα μέρη και από όλα αυτά τα μέρη αγάπησα τα ελληνικά νησιά. Κάθε νησί της Ελλάδας είναι διαφορετικό. Μοιάζουν, βέβαια, μεταξύ τους τα νησιά της Δωδεκανήσου, όπως μοιάζουν μεταξύ τους και τα νησιά του Ιονίου Πελάγους. Και πάλι, όμως, το κάθε νησί έχει κάτι το μοναδικό. Το αγαπημένο μου νησί είναι η Σύμη, ένα μικρό νησί δίπλα στη Ρόδο. Η Σύμη είναι σαν να έχει βγει από ταινία. Μου αρέσουν τα χρώματα των σπιτιών, η ηρεμία, οι κάτοικοι που είναι πλέον φίλοι μου.

Και οι Κυκλάδες με εντυπωσιάζουν πολύ, ειδικά το χειμώνα. Εγώ δεν περνώ τα καλοκαίρια μου σε νησιά και παραλίες. Δεν φωτογραφίζω τα νησιά το καλοκαίρι, αλλά το χειμώνα. Τότε είναι ήσυχα και μπορώ πιο εύκολα να φωτογραφίσω τα τοπία. Διαλέγω, βέβαια, μέρες με ήλιο, για να έχει φως. Κάποιος που βλέπει μια φωτογραφία μου δεν ενδιαφέρεται αν την έβγαλα χειμώνα ή καλοκαίρι. Βλέπει το τοπίο, το νησί, τη θάλασσα. Έτσι εγώ δουλεύω τους χειμώνες.

Πηγαίνω στις παραλίες, περιμένω την κατάλληλη στιγμή και βγάζω τις φωτογραφίες μου. Μου αρέσει να είναι η θάλασσα ήρεμη, να μην έχει κύματα. Τους χειμώνες, όμως, και ειδικά στις Κυκλάδες έχει πολύ αέρα. Η άμμος έρχεται επάνω μου, η θάλασσα είναι άγρια και εγώ περιμένω. Επιστρέφω την επόμενη μέρα, για να βγάλω τη φωτογραφία που θέλω. Μια εικόνα που βλέπετε εσείς μπορεί να είναι δουλειά μιας βδομάδας.