Μεσόγειος, καταφύγιο ζωής

Επίπεδο: Γ1 Δεξιότητα: Κατανόηση Γραπτού Λόγου
Πηγή: http://www.agnostos.gr/a_ke.php?subaction=showfull&id=1150711699&archive=&start_from=&ucat=3&
Επικοινωνιακή γλωσσική δραστηριότητα:

Κατανόηση Γραπτού Λόγου – Άρθρο

Τι πρέπει να ξέρει και τι μπορεί να κάνει ο εξεταζόμενος:

Στο επίπεδο αυτό ο υποψήφιος αναμένεται να μπορεί να κατανοεί, με πολύ μικρές πιθανότητες παρανόησης, όλα σχεδόν τα είδη γραπτών κειμένων, σύνθετα, εξειδικευμένα, λογοτεχνικά. Πρέπει να είναι σε θέση να διακρίνει αποχρώσεις ύφους καθώς και άρρητες διαθέσεις του συγγραφέα σε οποιοδήποτε κείμενο. Επιπλέον, πρέπει να είναι σε θέση να εντοπίζει γρήγορα μέσα σε κείμενα τις λεπτομέρειες που τον ενδιαφέρουν, να χρησιμοποιεί τις πηγές πληροφοριών αποτελεσματικά για την πλήρη κατανόηση του κειμένου και να αξιολογεί το υλικό του.

Τύπος εξεταστικού ερωτήματος: Συμπλήρωση κενών , Αντιστοίχιση παραγράφων, Πολλαπλή επιλογή με 4 επιλογές, Συμπλήρωση λέξεων σε περίληψη
Λέξεις κλειδιά: Γ2, Άρθρο, Μεσόγειος, Περιβάλλον
Πεδίο:
Προσωπικό Επαγγελματικό
Δημόσιο Εκπαιδευτικό
Θέμα:
1. Γλώσσα
2. Εκπαίδευση
3. Ελεύθερος χρόνος, Διασκέδαση
4. Επαγγελματική ζωή
5. Καθημερινή ζωή
6. Καιρός
7. Κοινωνικοπολιτική δομή
8. Προσωπικά στοιχεία
9. Σπίτι, κατοικία, περιβάλλον
10. Σχέσεις με άλλους ανθρώπους
11. Ταξίδια
12. Τόποι
13. Φαγητό και ποτό
14. Ψώνια
15. Υγεία και σωματική φροντίδα
16. Υπηρεσίες
Είδος κειμένου:
Άρθρο Λαογραφικό
Αφήγηση Λογοτεχνικό
Βιογραφικό Ομιλία
Διαφήμιση Περιγραφικό
Δοκίμιο Συνέντευξη
Επιστολή Συνταγή
Θεατρικό Συζήτηση
Ιστορικό Άλλο
Επίπεδο ύφους:
Φιλικό Τυπικό
Ενδιάμεσο  

Κείμενο

«Μεσόγειος, καταφύγιο ζωής»

Η ζωή της Μεσογείου μπορεί να προστατευθεί μέσα από τη δημιουργία θαλάσσιων καταφυγίων που θα καλύπτουν το 40% της έκτασής της, καταδεικνύει νέα έκθεση της Greenpeace και παρουσιάζει σχετικό χάρτη με την πρόταση της οργάνωσης για ένα δίκτυο θαλάσσιων καταφυγίων στα διεθνή ύδατα της Μεσογείου. Η έκθεση «Μεσόγειος, Καταφύγιο Ζωής» και ο χάρτης της Μεσογείου παρουσιάστηκαν σε συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της οργάνωσης. Το δίκτυο που προτείνει η Greenpeace αποτελείται συνολικά από τριάντα δύο θαλάσσια καταφύγια, έξι από τα οποία βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου και του Ιονίου.

«Η Μεσόγειος καλύπτει λιγότερο από το 1% των θαλασσών του πλανήτη, φιλοξενεί όμως το 9% της παγκόσμιας θαλάσσιας βιοποικιλότητας. Η επί δεκαετίες ανεξέλεγκτη εκμετάλλευση έχει οδηγήσει στην καταστροφή της ζωής της Μεσογείου. Τα θαλάσσια καταφύγια θα προστατεύσουν τα οικοσυστήματα αλλά και τα εκατομμύρια των ανθρώπων που στηρίζουν την επιβίωσή τους στη θάλασσα, δήλωσε η Σοφία Τσενικλή, υπεύθυνη της εκστρατείας της Greenpeace για το θαλάσσιο περιβάλλον. Η έκθεση υπογραμμίζει τους κινδύνους που απειλούν τη Μεσόγειο και παραθέτει στοιχεία για τα οφέλη που απορρέουν από τα θαλάσσια καταφύγια. Ενδεικτικό της υποβάθμισης της Μεσογείου είναι το γεγονός ότι πολλά εμπορικά είδη, όπως ο ερυθρός τόνος έχουν φτάσει στα όρια της εξαφάνισης, ενώ τα αφρόδιχτα ή αλλιώς «τείχη του θανάτου» συνεχίζουν να σκοτώνουν κάθε χρόνο χιλιάδες δελφίνια, φάλαινες και θαλασσοπούλια, παρόλη την απαγόρευσή τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ένα δίκτυο από θαλάσσια καταφύγια όπου θα τηρούνται οι κανόνες προστασίας, αυξάνει την ποικιλία και την ποσότητα των ειδών μέσα και έξω από τα καταφύγια, ενώ ταυτόχρονα ωφελεί την αλιεία, την έρευνα και την οικονομία της περιοχής.

Στο πλαίσιο της εκστρατείας της Greenpeace για θαλάσσια καταφύγια στη Μεσόγειο, το σκάφος Rainbow Warrior βρίσκεται στη Γένοβα της Ιταλίας, η οποία αποτελεί την πρώτη στάση της περιοδείας του σκάφους στα Μεσογειακά νερά. Το Rainbow Warrior πρόκειται επίσης να επισκεφθεί την Ελλάδα, την Τουρκία, το Λίβανο, το Ισραήλ, τη Γαλλία και την Ισπανία. Η Greenpeace ζητά από όλα τα κράτη της Μεσογείου να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους και να προστατεύσουν την θάλασσά μας μέσα από τη δημιουργία ενός δικτύου θαλάσσιων καταφυγίων. «Σήμερα, οι πλήρως προστατευόμενες περιοχές της Μεσογείου αντιστοιχούν σε λιγότερο από το 1% της θάλασσας, πολύ λιγότερο από το 20% με 50% που συνιστούν οι επιστήμονες. Ξεκινάμε τη μεγάλη αυτή προσπάθεια, με στόχο η πρότασή μας να αποτελέσει πηγή έμπνευσης και βάση για συνεργασία ανάμεσα στους τοπικούς φορείς, τους αλιείς, τους πολίτες και τις κυβερνήσεις, την επιστημονική κοινότητα και τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, ώστε η ζωή να επιστρέψει στη θάλασσά μας», δήλωσε η Σοφία Τσενικλή.

Τα προτεινόμενα θαλάσσια καταφύγια στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου και Ιονίου είναι τα εξής:
«Ελληνική Τάφρος», στο Ιόνιο Πέλαγος
«Σαρωνικός Κόλπος», στα ανοιχτά του Σαρωνικού
«Σποράδες», γύρω από τα νησιά των Σποράδων
«Θρακικό Πέλαγος», στα νοτιοανατολικά της Θάσου
«Λήμνος Gokceada», στο βορειοανατολικό Αιγαίο
«Από την Κρήτη στην Τουρκία», στο νοτιοανατολικό Αιγαίο

Δημοσιεύτηκε από Αλεξίου Ν. στις 19 Jun 2006