Στο μικροσκόπιο τα κινητά!

Επίπεδο: Γ1 Δεξιότητα: Κατανόηση Γραπτού Λόγου
Πηγή: http://www.vita.gr/html/ent/423/ent.11423.asp
http://www.vita.gr/html/ent/015/ent.9015.asp
Επικοινωνιακή γλωσσική δραστηριότητα:

ΚΓΛ

Τι πρέπει να ξέρει και τι μπορεί να κάνει ο εξεταζόμενος:

Μπορεί να κατανοεί λεπτομερώς ένα ευρύ φάσμα εκτεταμένων, σύνθετων κειμένων που είναι πιθανό να συναντά στην κοινωνική, επαγγελματική ή ακαδημαϊκή ζωή, εντοπίζοντας λεπτά σημεία λεπτομερειών συμπεριλαμβανομένων των στάσεων, καθώς και των απόψεων που δηλώνονται ρητά ή υπονοούνται.

Τύπος εξεταστικού ερωτήματος: Πολλαπλή επιλογή με τέσσερις επιλογές
Λέξεις κλειδιά: κινητά τηλέφωνα, ακτινοβολία, υγεία
Πεδίο:
Προσωπικό Επαγγελματικό
Δημόσιο Εκπαιδευτικό
Θέμα:
1. Γλώσσα
2. Εκπαίδευση
3. Ελεύθερος χρόνος, Διασκέδαση
4. Επαγγελματική ζωή
5. Καθημερινή ζωή
6. Καιρός
7. Κοινωνικοπολιτική δομή
8. Προσωπικά στοιχεία
9. Σπίτι, κατοικία, περιβάλλον
10. Σχέσεις με άλλους ανθρώπους
11. Ταξίδια
12. Τόποι
13. Φαγητό και ποτό
14. Ψώνια
15. Υγεία και σωματική φροντίδα
16. Υπηρεσίες
Είδος κειμένου:
Άρθρο Λαογραφικό
Αφήγηση Λογοτεχνικό
Βιογραφικό Ομιλία
Διαφήμιση Περιγραφικό
Δοκίμιο Συνέντευξη
Επιστολή Συνταγή
Θεατρικό Συζήτηση
Ιστορικό Άλλο
Επίπεδο ύφους:
Φιλικό Τυπικό
Ενδιάμεσο  

Κείμενο

Στο μικροσκόπιο τα κινητά!

Μια νέα μελέτη μεγάλης κλίμακας αναμένεται να εξετάσει για άλλη μια φορά τους κινδύνους που εγκυμονούν τα κινητά τηλέφωνα για την υγεία των χρηστών. Πρόκειται για μια νέα μελέτη, η οποία θα πραγματοποιηθεί σε Βρετανία, Δανία, Ολλανδία, Φινλανδία και Σουηδία. H μελέτη θα αναλύσει, διεξοδικά, στοιχεία που αφορούν 250.000 άτομα ηλικίας από 18 έως 69 ετών.

Η δρ. Μιρέιγ Τολεντάνο, μια από τις κύριες ερευνήτριες της βρετανικής ομάδας, υπογράμμισε ότι «υπάρχουν ακόμη κενά στα όσα γνωρίζουμε για τα κινητά τηλέφωνα, υπάρχουν αβεβαιότητες». «Το καλύτερο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε ως κοινωνία είναι να αρχίσουμε να παρακολουθούμε την υγεία ενός μεγάλου αριθμού χρηστών κινητού για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Έτσι, θα είμαστε σε θέση να διαμορφώσουμε μια πολύτιμη εικόνα για το αν υπάρχουν μακροπρόθεσμοι κίνδυνοι που συνδέονται με τις συσκευές αυτές ή όχι», εξηγεί η ειδικός. Τόνισε, ακόμη, ότι η μελέτη δεν πρόκειται να εξετάσει μόνο το ενδεχόμενο καρκίνου του εγκεφάλου, αλλά θα διερευνήσει πιο σφαιρικά το ζήτημα.

Τα κινητά με τη χαμηλότερη ακτινοβολία

Aν και η επίδραση της ακτινοβολίας των κινητών τηλεφώνων μελετάται εδώ και καιρό, τα πορίσματα που βγαίνουν μάλλον μας μπερδεύουν. Πολλοί υποστηρίζουν ότι πρέπει να συνεχιστούν οι έρευνες, καθώς η χρήση της ασύρματης τεχνολογίας άρχισε πρόσφατα να εξαπλώνεται. Άλλοι λένε ότι έχει περάσει αρκετός χρόνος και ότι, αν η ακτινοβολία ήταν βλαβερή, οι επιπτώσεις θα είχαν φανεί. Για κάθε ενδεχόμενο, πάντως, πριν αναφωνήσετε «Πάρε με στο κινητό», αξίζει να πληροφορηθείτε ποια από τα κινητά της αγοράς έχουν τη χαμηλότερη ακτινοβολία.

Ερωτήσεις στους ειδικούς

Οι θήκες που υπάρχουν στην αγορά προστατεύουν;
Προτείνεται η χρήση ορισμένων θηκών προστασίας που εμποδίζουν την ακτινοβολία προς το σώμα. Οι θήκες αυτές είναι μια καλή λύση για όσους μιλούν κατά την οδήγηση ή βρίσκονται π.χ. σε πούλμαν. Οι θήκες στερεώνονται με βεντούζα στο παράθυρο και η ακτινοβολία εκπέμπεται προς τα έξω, καθώς η εσωτερική επένδυση την αντανακλά.

Στο σπίτι να χρησιμοποιώ καλύτερα το ασύρματο τηλέφωνο;
Έρευνες έδειξαν ότι τα παλαιότερα ασύρματα τηλέφωνα δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται, επειδή παράγουν ισχυρά ηλεκτρομαγνητικά πεδία. Επίσης, τα σύγχρονα ασύρματα τηλέφωνα και η βάση τους εκπέμπουν διαρκώς ακτινοβολία σε συχνότητες παρόμοιες με αυτές των κινητών, είτε επικοινωνείτε είτε όχι. Μελέτες του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών σε πειραματόζωα έδειξαν ότι η χρήση και αυτών των συσκευών προκαλεί διαταραχές στη λειτουργία των κυττάρων και ιδιαίτερα των εγκεφαλικών.

Kαι με τα γραπτά μηνύματα τι γίνεται;
Πολλοί πιστεύουν ότι η αποστολή μηνυμάτων είναι ακίνδυνη, επειδή η επικοινωνία με αυτόν τον τρόπο είναι σύντομη. Το κινητό, όμως, εκπέμπει ακτινοβολία όταν στέλνετε μηνύματα αλλά και όταν λαμβάνετε, ανάλογη με την έκτασή τους. Όταν, λοιπόν, στέλνετε μηνύματα, κρατάτε το κινητό μακριά από το σώμα σας.

Στοιχειώδη μέτρα ασφαλείας
Κρατάτε αποστάσεις! Μέχρι να κυκλοφορήσουν ηλεκτρομαγνητικές ασπίδες, προσπαθήστε να χρησιμοποιείτε το κινητό σας τηλέφωνο όσο το δυνατόν λιγότερο. Όταν πάλι μιλάτε ή στέλνετε μηνύματα, φροντίστε να το κρατάτε μακριά από το σώμα σας. Προτιμάτε να μιλάτε από ανοιχτή ακρόαση.

Βγείτε έξω! Σε κλειστούς χώρους (π.χ. σπίτι, αυτοκίνητο) ή όταν υπάρχουν εμπόδια (πολυκατοικίες, βουνά), το κινητό τηλέφωνο αυξάνει την ένταση της ακτινοβολίας, για να διασφαλίσει την επικοινωνία του με το σταθμό βάσης. Αυτό σημαίνει ότι αυξάνεται η επικινδυνότητά του, ιδιαίτερα αν μιλάτε με το κινητό κολλημένο στο αυτί σας.

Δώστε τέλος στις βραδινές κλήσεις. Η χρήση κινητού τηλεφώνου μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους και σύγχυση και να διαταράξει τον ύπνο. Έρευνα έδειξε ότι όσοι χρησιμοποιούν το κινητό τηλέφωνο πριν κοιμηθούν, μπορεί να αργήσουν να φτάσουν στα βαθύτερα στάδια του ύπνου και να παραμείνουν σε αυτά για μικρότερο χρονικό διάστημα. Έτσι, την επόμενη ημέρα μπορεί να είναι νευρικοί, κουρασμένοι και επιθετικοί.

Προσέξτε τα παιδιά σας.
Τα παιδιά είναι ευάλωτα στην ακτινοβολία, αφού ο εγκέφαλος και ο οργανισμός τους βρίσκονται στην ανάπτυξη. Επιπλέον, το πάχος του κρανιακού τους οστού είναι μικρότερο από των ενηλίκων και επομένως η ακτινοβολία το διαπερνά ευκολότερα. Μάλιστα, πολλοί ερευνητές συσχετίζουν την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία με διάφορα νοσήματα ακόμα και με καρκίνο. Έτσι, συνιστάται τα παιδιά κάτω των 15 ετών να χρησιμοποιούν το κινητό ή το ασύρματο τηλέφωνο μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις, καθώς δεν είναι γνωστές οι μακροχρόνιες επιπτώσεις της χρήσης τους. Το ερώτημα που παραμένει είναι αν τελικά κινδυνεύουμε ή όχι.