Η Ελλάδα της κατάθλιψης και της ελπίδας

Επίπεδο: Γ1 Δεξιότητα: Κατανόηση Προφορικού Λόγου
Πηγή: ΝΕΤ, Ρεπορτάζ χωρίς σύνορα (2/7/2012)

Κείμενο

[Α] : Kαλησπέρα. Κατ’αρχάς θα σας πω ότι η γραμμή είναι ανώνυμη, έτσι, μπορούμε να μιλήσουμε εμπιστευτικά γι’αυτό που σας απασχολεί. Η γραμμή βοήθειας για την κατάθλιψη είναι μια εμπιστευτική υπηρεσία ανώνυμη, πανελλαδικής εμβέλειας, την οποία μπορεί να καλέσει οποιοσδήποτε νιώθει την ανάγκη να συζητήσει για θέματα ψυχικής υγείας. Στη γραμμή απαντούν επαγγελματίες ψυχικής υγείας με την εποπτεία και την καθοδήγηση ομάδας ψυχιάτρων. Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι το τελευταίο εξάμηνο παρατηρείται μια αύξηση της τάξεως του 50% δηλαδή έχουν διπλασιαστεί τα τηλεφωνήματα που γίνονται στη γραμμή, η δική μας προσπάθεια είναι να δει κανείς τα πράγματα πιο αντικειμενικά και με έναν ρεαλισμό και με πιο ψυχραιμία βεβαίως, με έναν πιο ψύχραιμο τρόπο.
[Β] : Ο αριθμός των ανθρώπων που ζητούν ψυχολογική υποστήριξη αυξάνεται συνεχώς. Πολλοί μιλούν για εθνική κατάθλιψη.
[Γ] : Η κατάθλιψη ξέρετε είναι μια κατάσταση η οποία στην κλινική της μορφή έχει πάρα πολλούς αιτιολογικούς παράγοντες, βιολογικούς, γενετικούς, παράγοντες προσωπικότητας, αλλά φαίνεται ότι παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο και τα στρεσσογόνα γεγονότα ζωής, οι κοινωνικοί και οικονομικοί παράγοντες γενικότερα.
[Β] : Το ΕΠΙΨΥ, το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής, πραγματοποιεί από το 2008 συνεχείς έρευνες για τις συναισθηματικές διαταραχές.
[Γ] : Τα αποτελέσματα των ερευνών αυτών είναι πραγματικά αποκαλυπτικά φαίνεται ότι τα ποσοστά του μείζονος καταθλιπτικού επεισοδίου ανάμεσα στο 2008 και στο 2011 έχουν αυξηθεί στατιστικά σημαντικά, πράγμα που δείχνει ότι η οικονομική κρίση φαίνεται να έχει επηρεάσει τον ψυχισμό του Έλληνα.
[Α] : Η οικονομική κρίση είναι ένας στρεσσογόνος παράγοντας και η αλήθεια είναι ότι τελευταία, το τελευταίο διάστημα όλο και περισσότερα τηλεφωνήματα εμπεριέχουν και το κομμάτι των δυσκολιών που έχουν να κάνουν με τα οικονομικά προβλήματα.
[Γ] : Μέχρι τώρα ξέραμε ότι η κατάθλιψη ήταν ένα θλιβερό προνόμιο των γυναικών. Επίσης τα χαμηλά οικονομικοκοινωνικά στρώματα είχαν αυξημένες πιθανότητες να αναπτύξουν κατάθλιψη. Οι άγαμοι, οι άνεργοι. Όμως τα ερευνητικά δεδομένα από τις τρεις μεγάλες επιδημιολογικές πανελλαδικές έρευνες του ΕΠΙΨΙ δείχνουν την εξής ανατροπή. Έχουν αυξηθεί σημαντικά τα ποσοστά των ανδρών που εμφανίζουν κατάθλιψη. Ακόμα κι αυτοί που εργάζονται ζουν με το άγχος της απόλυσης. Ακόμη θίγεται ο παραδοσιακός ρόλος του άντρα που εξακολουθούσε να υπάρχει ακόμη στην ελληνική κοινωνία. Ο άντρας είναι υπεύθυνος για τα οικονομικά της οικογένειας.
[Α] :Γραμμή βοήθειας για την κατάθλιψη παρακαλώ.
Γεια σας.
Βεβαίως, μπορούμε να κουβεντιάσουμε μαζί. Ο γιος σας πόσων ετών είναι;
Αυτό είναι κάτι που το παρατηρείτε εσείς ή είναι κάτι που το έχετε συζητήσει και με το περιβάλλον σας γενικότερα;
Διστάζετε να απευθυνθείτε σε ψυχίατρο.]
[Γ] : Άνθρωποι που μέχρι τώρα, είχαν μια πολύ καλή οικονομική κατάσταση, επιχειρηματίες, άνθρωποι που είχαν δουλέψει πολύ για να στήσουν μια επιχείρηση, κάτω από αυτή τη δίνη της οικονομικής κρίσης, μπορεί να έχουν κατακρημνιστεί κυριολεκτικά όλα όσα είχαν χτίσει. Βλέπω λοιπόν και άνθρωποι από τις ανώτερες κοινωνικοοικονομικές τάξεις, και αυτοί να πλήττονται.
[Α] : Τα τηλεφωνήματα που κάνουν αναφορά στην οικονομική κρίση, κυρίως προέρχονται από ανθρώπους που είναι στην παραγωγική ηλικία. Έχουν να κάνουν είτε με την απώλεια εργασίας, είτε με την ανησυχία ότι τα πράγματα δεν θα εξελιχθούν καλά, ότι κανείς θα χάσει την εργασία του και δεν θα μπορεί να βρει κάποια άλλη θέση εργασίας.
[Γ] : Οι νέες μορφές κατάθλιψης φαίνεται να προσδίδουν μια γκρίζα θα έλεγα δημοκρατικότητα.