ΜΕΝΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ – ΠΟΤΑΜΟΣ ΕΥΡΩΤΑΣ

Επίπεδο: Γ1 Δεξιότητα: Κατανόηση Προφορικού Λόγου
Πηγή: ΝΕΤ, 23/11/2010

Κείμενο

Δημοσιογράφος: Κάποτε πριν πολλά χρόνια ο τρίτος μυθικός βασιλιάς της Λακωνίας έβαλε μπροστά ένα μεγάλο έργο: να δώσει διέξοδο στα λιμνάζοντα νερά της Σπάρτης. Έτσι δημιουργήθηκε ένα ποτάμι και τ’ όνομά του, Ευρώτας. Για αιώνες τα πεντακάθαρα νερά του έθρεψαν γενιές και γενιές Σπαρτιατών πολεμιστών. Στις όχθες του χτίστηκε μια υπερδύναμη που το όνομά της ταξιδεύει ως τις μέρες μας. Τα κρεβάτια των Σπαρτιατών κατασκευάζονταν από τα καλάμια που φύτρωναν γύρω του. Μεταγενέστερα έπαιξε εξίσου καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη των πολιτισμών. Η βυζαντινή πολιτεία του Μυστρά από αυτό το ποτάμι έπαιρνε νερό. Και βέβαια στη σύγχρονη ιστορία της Σπάρτης ο Ευρώτας ανέκαθεν χάριζε ζωή πότιζε καλλιέργειες και αποτελούσε τόπο αναψυχής.
Κάτοικος: Ο Ευρώτας είναι ένα μνημείο φύσης και ιστορίας. Είναι η … ας το πούμε …είναι η αρτηρία η ζωογόνος της λακωνικής γης. Άμα βλαφτεί αυτή η αρτηρία, θα βλαφτεί και βλάφτεται η λακωνική γη. Το ιστορικό αυτό ποτάμι τα τελευταία χρόνια, τις τελευταίες δεκαετίες πλήττεται αρκετά. Αν θέλαμε, έτσι, να τα κωδικοποιήσουμε αυτά τα προβλήματα τα περιβαλλοντικά, θα μπορούσαμε να τα βάλουμε σε τρεις ενότητες. Μία είναι ειδικά η μείωση γενικά του νερού που ρέει στο ποτάμι. Αυτό οφείλεται και στις ευρύτερες περιβαλλοντικές συνθήκες, λιγότερες βροχοπτώσεις, αλλά ον κυριότερος λόγος πιστεύω ότι είναι η υπεράντληση των υδάτινων αποθεμάτων από παρακείμενες γεωτρήσεις και από τις πηγές του για χρήση από καλλιέργειες μέχρι ο,τιδήποτε. Η άλλη είναι η καταστροφή του παρόχθιου δάσους. Τα ποτάμια δεν είναι οχετοί για να πετάμε τα σκουπίδια μας. Είναι οικοσυστήματα. Το παρόχθιο δάσος του Ευρώτα καταστρέφεται με ταχύτατους ρυθμούς τα τελευταία χρόνια, εκχερσώνονται εκτάσεις, καταπατούνται για να γίνουμε χωράφια και καλλιέργειες, και να επιβαρύνει ακόμη περισσότερο το οικοσύστημα. Και η Τρίτη ενότητα προβλημάτων προέρχεται από τις πάσης φύσεως … τους πάσης φύσεως ρυπαντές, είτε είναι σκουπίδια πάσης φύσεως, μπάζα, αμμοληψίες, που κι αυτές επιβαρύνουνε, είτε είναι βεβαίως υπολείμματα φυτοφαρμάκων. Κυρίως γιατί η Λακωνία είναι γεωργική περιοχή, δεν έχει βαριές βιομηχανίες, αλλά φυτοφάρμακα και λιπάσματα εξακολουθούν να επιβαρύνουνε σημαντικά το ποτάμι.
Δημοσιογράφος: Σε ό,τι αφορά την προστασία του περιβάλλοντος, ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του, τις απαραίτητες πρωτοβουλίες, όπως για παράδειγμα, η Αναστασία, που μάχεται για τη διάσωση του μυθικού ποταμού.
Αναστασία: Ναι, είναι ιστορικό ποτάμι και όλοι μας έχουμε βιώματα από τον Ευρώτα. Εγώ θυμάμαι που μας έφερνε ο μπαμπάς και παίζαμε στις κοίτες του και θέλουμε να εξακολουθήσει να υπάρχει αυτό. Βλέπουμε το καλοκαίρι να μην περνάει καθόλου νερό. Βέβαια, υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες που οφείλεται αυτό, αλλά να μη βλέπουμε σκουπίδια και να μολύνεται ο Ευρώτας από τους ασυνείδητους που δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Πρέπει να προσέξουμε το ποτάμι μας σαν τα μάτια μας, πρέπει να φτιάξουμε πάρκα στην κοίτη του ποταμού, να τον αξιοποιήσουμε και να μπορεί και ο τουρίστας να έρθει να μας επισκεφτεί και να δει το ιστορικό ποτάμι που λέγεται Ευρώτας.