Απογευματινή ραδιοφωνική εκπομπή πολιτιστικού περιεχομένου: Συναυλία_Παρνασσός

Επίπεδο: Γ1 Δεξιότητα: Κατανόηση Προφορικού Λόγου
Πηγή: ΝΕΤ FM (http://greekradios.gr/index.asp) (31/3/2012)
Ηθοποιοί: Παρουσιάστρια [Π], Μιχάλης Χόιπελ (τσελίστας) [ΜΧ], Μάρκος Κότσιας (πιανίστας) [ΜΚ]

Κείμενο

[Π]: Και πάμε εμείς να δούμε σήμερα στις οκτώ και μισή τι γίνεται στο φιλολογικό σύλλογο «Παρνασσό». Εκεί λοιπόν, «ο Πιερότος είναι θυμωμένος με το φεγγάρι», παρακαλώ πολύ, κι άλλες ιστορίες έχουν να μας πουν ο Μιχάλης Χόιπελ, που είναι στο τσέλο και ο Μάρκος Κότσιας, που είναι στο πιάνο. Στην τηλεφωνική μας γραμμή έχουμε τον Μιχάλη Χόιπελ. Καλησπέρα σας!
[ΜΧ]: Καλησπέρα σας!
[Π]: Δύο νέοι, λοιπόν, έλληνες σολίστ, οι οποίοι σπουδάζετε στη Γερμανία, αν δεν κάνω λάθος. Έτσι δεν είναι κύριε Χόιπελ;
[ΜΧ]: Ναι, ακριβώς εε, ο καθένας στη δικιά του άκρη. Ο ένας στο βορρά και ο άλλος στο νότο,
[Π]: Λοιπόν… Α, χα… χα, χα.

[Π]: Λοιπόν, εσείς στο τσέλο, βεβαίως. Εε, και σήμερα δίνεται μία συναυλία στο φιλολογικό σύλλογο «Παρνασσό», εκεί στην πλατεία Καρύτση, το ξέρουμε όλοι, εκπληκτικός χώρος. Μιλήστε μας λίγο για το τι θα παρουσιάσετε σήμερα εκεί.
[ΜΧ]: Εε, θα παρουσιάσουμε ένα ιδιαίτερο πρόγραμμα με μερικά αγαπημένα κομμάτια του κοινού για το, για βιολοντσέλο και πιάνο. Έχω μάλιστα δίπλα μου και τον Μάρκο.
[ΜΚ]: Χαίρετε, χαίρετε. Ο πιανίστας είμαι, ο Μάρκος Κότσιας! Και είμαστε-
[Π]: Ωω, καλησπέρα σας! Τι κάνετε; Νόμιζα ότι μιλούσα μόνο με τον κύριο Χόιπελ, αλλά τώρα χαίρομαι που έχω κι εσάς!
[ΜΧ]: Μάλιστα. Είμαστε και οι δύο ήδη στον «Παρνασσό» και ζεσταινόμαστε για τη συναυλία.
[Π]: Μα σε.. δυόμιση ώρες ξεκινάτε, αν δεν κάνω λάθος.
[ΜΧ]: Βέβαια, βέβαια.
[Π]: Ωραία. Για μιλήστε μου, λοιπόν. Κατ’ αρχήν, έχετε ξανασυνεργαστεί ή είναι η πρώτη φορά που ανεβαίνετε πάνω στη σκηνή, οι δυο σας;
[ΜΧ]: Βεβαίως, έχουμε ξανασυνεργαστεί πολύ επιτυχημένα και… ταιριάζουμε ο ένας στον ήχο του άλλου.
[Π]: Έχετε δώσει και ρεσιτάλ σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, απ’ ό,τι μαθαίνω…
[ΜΧ]: Ναι. Όχι μαζί. Μαζί έχουμε συνεργαστεί μέχρι στιγμής μόνον στην Ελλάδα…
[Π]: Ναι…
[ΜΧ]: …τα τελευταία τρία χρόνια, αλλά ο καθένας έχει κάνει και τη δική του ξεχωριστή πορεία στο εξωτερικό, χε.
[Π]: Πώς επιλέξατε… αυτά… αυτά τα θέματα να παίξετε και… τι ήταν αυτό που σας έκανε, έτσι, να να οργανώσετε μ’ αυτό τον τρόπο το ρεσιτάλ σας;
[ΜΧ]: Κοιτάξτε, το περιεχόμενο αυτής της μουσικής είναι κάτι με πάρα πολύ μεγάλη δύναμη. Εε, τα έργα που επιλέξαμε καλύπτουνε και την κλασική, την εποχή του κλασικισμού, και την εποχή… τουου του ιμπρεσιονισμού, του ρομαντισμού, και αυτά τα συγκεκριμένα έργα, που είναι από τα πιο ισχυρά, μεγάλα, ογκόλιθοι του ρεπερτορίου του βιολοντσέλου έχουνε ένα περιεχόμενο, το οποίο πιστεύουμε ότι αφορά τον κόσμο, τον ελληνικό κόσμο. Η μουσική αυτή είναι… η το φώς στη σονάτα του Ντεμπισί, ο γαλλικός αέρας, η δύναμη του χτισίματος και ο αγώνας, ο ανθρώπινος αγώνας ενάντια στις αντιξοότητες, η σονάτα του Μπετόβεν. Είναι πάρα πολύ δυνατό το μήνυμα αυτών των έργων και η φόρτισή τους.
[Π]: Οπότε είναι πολύ λογικό να καθηλώσει και τους θεατές…
[ΜΧ]: Αυτό ελπίζω…
[Π]: … κάτι τέτοιο. Μάλιστα.
[ΜΧ]: Και μας βοηθάει και ο χώρος και το πιάνο, που είναι και τα δύο εξαιρετικά!
[ΜΚ]: Και το βιολοντσέλο μας βοηθάει… χα, χα!
[Π]: Λοιπόν…
[ΜΧ]: Και το βιολοντσέλοο… μπορούμε να πούμε ότι είναι από τα σπάνια βιολοντσέλα στον κόσμο. Δεν ακούει κάθε μέρα το ελληνικό κοινό ένα τέτοιο βιολοντσέλο με τέτοια ιστορία και τέτοια αξία.
[ΜΚ]: Βέβαια!
[Π]: Αξίζει, λοιπόν, σήμερα το βράδυ, σε δυόμιση ώρες, στις οκτώ και μισή στο φιλολογικό σύλλογο «Παρνασσό» στην πλατεία Αγίου Γεωργίου Καρύτση 8, στο κέντρο της Αθήνας. «Ο Πιερότος είναι θυμωμένος με το φεγγάρι» κι άλλες ιστορίες. Οο Μιχάλης Χόιπελ στο τσέλο, ο Μάρκος Κότσιας στο πιάνο. Πόσο διαρκεί το ρεσιτάλ σας;
[ΜΧ]: Εεε… γύρο στη μιάμιση ώρα.
[Π]: Λοιπόν, για μιάμιση ώρα έχουν να σας πουν πολλά, ο κύριος Μιχάλης Χόιπελ και ο Μάρκος Κότσιας, ο ένας με το τσέλο ο άλλος με το πιάνο. Να σας ευχαριστήσουμε πολύ. Καλή καλή επιτυχία να έχετε!
[ΜΧ]: Ευχαριστούμε πολύ!
[ΜΚ]: Να ‘στε καλά…
[Π]: Να είσαστε καλά!
[ΜΧ]: Γεια σας.