Χρυσές Συνταγές Μανιταρόπιτα

Επίπεδο: Β2 Δεξιότητα: Κατανόηση Προφορικού Λόγου
Πηγή: Ψηφιακό Αρχείο ΕΡΤ http://www.ert-archives.gr/V3/public/main/page-assetview.aspx?tid=24789&autostart=0
Ηθοποιοί: Παρουσιαστής, Κυριάκος Πεταλίδης

Κείμενο

Παρουσιαστής: Γεια σας! Ο γρήγορος ρυθμός ζωής μας επιβάλει πολλές φορές και γρήγορες συνταγές. Έχουμε σήμερα μαζί μας τον κύριο Κυριάκο Πεταλίδη, ο οποίος προετοιμάζει ένα βιβλίο με εύκολες και γρήγορες συνταγές για πολυάσχολους ανθρώπους και όχι μόνο. Οι συνταγές αυτές απευθύνονται και σε ανθρώπους οι οποίοι δεν έχουνε βαθιές γνώσεις της μαγειρικής, είναι δηλαδή συνταγές ευκολοπρόσιτες για τον καθένα. Έτσι δεν είναι Κυριάκο;
Κυριάκος Πεταλίδης: Έτσι είναι! Και όχι μόνο αυτό αλλά και είναι και συνταγές και για τεμπέληδες.
Παρουσιαστής: Για τεμπέληδες;;
Κυριάκος Πεταλίδης: Και αυτοί ακόμα έχουνε δικαίωμα στη ζωή, σαφώς και στο στομάχι.
Παρουσιαστής: Είναι αλήθεια ότι πολλές φορές η μαγειρική χρειάζεται πολύ δουλειά, πολλές ώρες, μεγάλη επένδυση…
Κυριάκος Πεταλίδης: Φαντασία πάνω απ’ όλα…
Παρουσιαστής: …και φαντασία, την οποία θα μας δώσεις εσύ, άρα μας δίνεις τη φαντασία στο βιβλίου και όλα τ’άλλα είναι δικιά μας υπόθεση.
Κυριάκος Πεταλίδης: Δεν ξέρω…Ο στόχος μου είναι να δώσω τα ερεθίσματα για να αρχίσει να δουλεύει η φαντασία του καθενός ξεχωριστά. Γιατί με το να χρησιμοποιήσουν οι αναγνώστες τη δική μου φαντασία πιθανόν δεν θα τους βοηθήσει και πολύ. Θα προσπαθήσουν, θα κοπιάρουν κάποια πράγματα που εγώ προτείνω. Είναι πολύ σημαντικότερο για μένα να πετύχω αυτόν τον στόχο, να τους βάλω μπροστά να σκεφτούνε. Από κει μετά το αποτέλεσμα θα το καταλάβουν οι ίδιοι, τα στομάχια τους και οι φίλοι τους.
Παρουσιαστής: Ωραία! Σήμερα θα μας κάνεις μια συνταγή η οποία είναι παρμένη απ’ το βιβλίο αυτό;
Κυριάκος Πεταλίδης: Είναι παρμένη απ’ το βιβλίο αυτό, είναι μια συνταγή αρκετά εύκολη, γρήγορη, νόστιμη και εντυπωσιακή μαζί. Και απευθύνεται…είναι μια λύση μάλλον την ώρα που γυρνάμε από το γραφείο και θέλουμε κάτι περαιτέρω, να καλέσουμε δυο φίλους για ένα ποτήρι κρασί. Είναι μια συνταγή για απάντηση για τους φίλους που θα μας πούνε ερχόμαστε για μια μπιρίμπα κάνε κάτι.

Παρουσιαστής: Άρα γράφουμε όλα τα υλικά στην ατζέντα μας και τα κρατάμε επί μονίμου βάσεως εκεί, ώστε γυρνώντας απ’ τη δουλειά σταματάμε για λίγο στο Super Market, αγοράζουμε, και ερχόμαστε στο σπίτι και το μαγειρεύουμε.
Κυριάκος Πεταλίδης: Αν και μέσα στους στόχους μου είναι τα υλικά που χρησιμοποιούμε κάθε φόρα στη συνταγή να είναι υλικά που υπάρχουνε στο σπίτι μέσα…στα ντουλάπια μας.
Παρουσιαστής: Ναι εκτός απ’ το τυρί ίσως, τα άλλα θα είναι επί μονίμου βάσεως. Το τυρί απ’ ότι μου είπες είναι ένα πολύ ωραίο λαδοτύρι…
Κυριάκος Πεταλίδης: Είναι ένα ωραίο λαδοτύρι, επειδή το βρίσκω ιδιαίτερα αρωματικό. Από κει και μετά ο ρόλος της φαντασίας, κάποιος που ψάχνει μπορεί να σκεφτεί κάτι διαφορετικό. Ένα άλλο τυρί…
Παρουσιαστής: Ένα σκληρό τυρί…
Κυριάκος Πεταλίδης: Αρκεί να είναι κάτι σκληρό, ναι, για να λιώνοντας να αφήνει γεύση
Παρουσιαστής: Τύπου regato ας πούμε που χρησιμοποιείται πολύ γι’ αυτές τις συνταγές. Λοιπόν, καταρχήν πως λέγεται η συνταγή, δεν έχουμε πει στον κόσμο.
Κυριάκος Πεταλίδης: Μανιταρόπιτα. Είναι η μανιταρόπιτα χωρίς φύλλο. Τα υλικά είναι πάρα πολύ απλά, ξεκινάμε με το γιαούρτι, είναι γιαούρτι στραγγιστό, εύκολα βρίσκεται, προχωράμε στα αβγά, απλό βούτυρο, αλεύρι, το αλεύρι είναι γύρω στις 4 κουταλιές αυτό που χρησιμοποιούμε για τη συνταγή, σαφώς τα μανιτάρια, τα μανιτάρια είναι γύρω στα 800 γραμμάρια. Δηλαδή είναι τα κουτιά τα μεγάλα, τα συσκευασμένα, τα σουρώνουμε και τα χρησιμοποιούμε. Σαφώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και φρέσκα μανιτάρια.
Παρουσιαστής: Θα το δούμε στην πορεία…
Κυριάκος Πεταλίδης: Και το λαδοτύρι, το λαδοτύρι είναι περίπου 400 γραμμάρια, μιλήσαμε γι’ αυτό, πιπεράκι και λίγος μαϊντανός.
Παρουσιαστής: Ωραία να ξεκινήσουμε;
Κυριάκος Πεταλίδης: Να ξεκινήσουμε σαφώς…Βάζουμε σε ένα μεγάλο σκεύος, βαθύ, το γιαούρτι…
Παρουσιαστής: Ένας γιαούρτι το οποίο ειρήσθω εν παρόδω κάνει μεγάλη εμπορική καριέρα στο εξωτερικό όπως ξέρεις.
Κυριάκος Πεταλίδης: Ναι αυτό είναι γεγονός.
Παρουσιαστής: Είναι ένα από τα ελάχιστα γαλακτοκομικά προϊόντα της Ελλάδας τα οποία κατόρθωσαν να επιβληθούν στις ξένες, πολύ δύσκολες στον τομέα αυτό, αγορές.
Κυριάκος Πεταλίδης: …Αγορές και καθιερώθηκε και πολύ καλά
Παρουσιαστής: Έχει συνυφαστεί πλέον με το ελληνικό γιαούρτι αυτός ο τύπος γιαουρτιού.
Κυριάκος Πεταλίδης: Και είναι πολύ εντυπωσιακή η διαφημιστική του καμπάνια, με φόντο το Κολοσσαίο της Ρώμης, τον Πύργο του Άιφελ…προχωράμε στο αλεύρι…μάλλον να βάλουμε μέσα τα μανιτάρια, επειδή έχουνε όγκο θα μας βοηθήσουν και στο ανακάτεμα μετά, τα έχουμε σουρώσει πρώτα τα μανιτάρια…
Παρουσιαστής: Εγώ να σου πω την αλήθεια τα ξεπλένω κιόλας, κάτω απ’ τη βρύση, για να φύγει εντελώς αυτό το υγρό…
Κυριάκος Πεταλίδης:… σαν συντηρητικό κάτι…
Παρουσιαστής:…ναι ας το πούμε έτσι…σαν συντηρητικό που έχει. Βέβαια θα μπορούσαμε να βάλλουμε και φρέσκα όπως είπες, βάλε εσύ τα αβγά. Στην περίπτωση αυτή εμείς επειδή θέλουμε μια συνταγή που να είναι πολύ γρήγορη επιλέξαμε τη λύση του μανιταριού στο κουτί, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φρέσκα, αλλά φυσικά θα πρέπει να τα πλύνουμε, να τα στεγνώσουμε ένα-ένα με μια πετσέτα, διότι το μανιτάρι πίνει πολύ νερό, να τα ψιλοκόψουμε…μετά θα πρέπει να τα σοτάρουμε οπωσδήποτε σε λίγο βούτυρο ή σε λάδι αλατίζοντας τα ώστε να «πιει» όλο το νερό και αφού πλέον έχει φύγει όλο τους το νερό, τότε θα τα βάλλουμε στην πίτα. Άρα είναι μία πολύ πιο χρονοβόρα λύση. Αλλά νομίζω ότι ίσως να είναι πιο γευστική από τη στιγμή που τα μανιτάρια που θα χρησιμοποιήσουμε θα είναι πολύ καλής ποιότητος.
Κυριάκος Πεταλίδης: Σαφώς! Και προχωράμε στο τυρί. Έτσι όλα μαζί προστίθενται, το βούτυρο…
Παρουσιαστής: Καλά είναι δηλαδή όχι παζλ, ένα παιχνίδι συναρμολόγησης αυτή η συνταγή ε;
Κυριάκος Πεταλίδης: Σαφώς!
Παρουσιαστής: Για τα μανιτάρια που λες έχω διαπιστώσει ότι πολλές φορές τα μανιτάρια του κουτιού έχουνε περισσότερη γεύση από μερικά φρέσκα. Από μερικά φρέσκα ελληνικής εγχώριας παραγωγής οφείλω να πω, διότι δεν ξέρω για πιο λόγο, ίσως επειδή το κλίμα μας δεν προσφέρεται πάρα πολύ, δεν έχουμε ακόμα κατορθώσει, εκτός από μερικές εταιρίες, όχι όλες, αλλά δεν έχουμε κατορθώσει να πετύχουμε αυτήν την πολύ υψηλή ποιότητα στο άσπρο μανιτάρι το οποίο πρέπει είναι μεγάλο, πολύ συμπαγές, τραγανό και πάνω απ’ όλα γευστικό. Δηλαδή συμβαίνει πολλές φορές αυτά τα μανιτάρια που αγοράζουμε στο Super Market, και είναι και ακριβά…
Κυριάκος Πεταλίδης:… ναι είναι…
Παρουσιαστής:…να μην έχουνε τη γεύση που θα περιμέναμε.
Κυριάκος Πεταλίδης: Και πλέον τα μανιτάρια που τα χρησιμοποιώ προσωπικά στο μαγείρεμα, προτιμώ…δηλαδή τα μανιτάρια που μπαίνουνε ένθετα στις συνταγές, δεν στέκονται μόνα τους, δεν αφήνουν μόνα τους τη γεύση, προτιμώ του κουτιού. Είναι μια χρυσή βοήθεια γιατί υπάρχουνε πάντα στο ντουλάπι μας στην κουζίνα…
Παρουσιαστής: Σαφώς…
Κυριάκος Πεταλίδης:… και δεν κινδυνεύουν να μπαγιατέψουν. Ενώ τα φρέσκα θέλουν κατανάλωση πολύ γρήγορα. Έχουν ημερομηνίες λήξης πάντα. Τελειώνουμε με τον μαϊντανό, ψιλοκομμένος μαϊντανός, και βέβαια λίγο πιπεράκι…
Παρουσιαστής: Λοιπόν, εγώ θα σου βάλω το πιπέρι και εσύ θα ανακατέψεις με τα χέρια, γιατί αυτό είναι που θέλεις νομίζω, και έτσι θα γίνει καλά η δουλειά.
Κυριάκος Πεταλίδης: Μάλιστα όταν βάζεις χεράκι στο μαγείρεμα, μεταφέρεις έτσι και θετικά κύματα που έχουμε όλοι μέσα μας και είναι ένα επιπλέον μυστικό επιτυχίας έτσι.
Παρουσιαστής: Ίσως να παίζουν ρόλο και οι κοσμικές ακτίνες;
Κυριάκος Πεταλίδης: Πιθανό γιατί όχι…
Παρουσιαστής: Λοιπόν θα το βάλουμε να ψηθεί σε ένα φούρνο σε θερμοκρασία;
Κυριάκος Πεταλίδης: Τον φούρνο τον προθερμαίνουμε στους 250 βαθμούς…
Παρουσιαστής: Δηλαδή όσο πάει…
Κυριάκος Πεταλίδης: Οι σύγχρονες ηλεκτρικές συσκευές έχουν περίεργη αρίθμηση, σταματάνε κάπου στο 220 και μετά έχουνε μια ένδειξη maximum. Οπότε ή στο maximum ή στο 250.
Παρουσιαστής: Εν ολίγοις πολύ ζεστό φούρνο.
Κυριάκος Πεταλίδης: Πολύ ζεστό φούρνο.
Παρουσιαστής: Όχι για όλη τη διάρκεια του ψησίματος όμως.
Κυριάκος Πεταλίδης: Όχι! Μέχρι να μπει μέσα το φαγητό. Από κει και μετά μόλις έχει «κάψει» ο φούρνος τον κατεβάζουμε στους 200 βαθμούς και το αφήνουμε για μια ώρα. Θα προσέξουμε η ζύμη να είναι μαλακή, ρευστή αλλά όχι ζουμερή. Να μπορεί να δουλεύεται άνετα με το χέρι και να μπορεί να κρατάει αυτήν την ισορροπία. Είναι κάτι που όλοι μπορούνε να το καταλάβουνε, δεν χρειάζονται ιδιαίτερες ικανότητες…
Παρουσιαστής: Εάν μας βγει περισσότερο ρευστή απ’ ότι θα θέλαμε;
Κυριάκος Πεταλίδης: Αν βγει περισσότερο ρευστή το μυστικό είναι μια κουταλιά ακόμα αλεύρι. Εάν είναι παρα πολύ σφιχτή βάζουμε από μισό έως ένα ποτηράκι του νερού γάλα, που δεν είναι αραιωμένο. Λοιπόν η ζύμη είναι έτοιμη, παίρνουμε το πυρέξ, το έχω βουτυρώσει λίγο νωρίτερα, όπως βλέπεις είναι εύκολα, δεν θέλει και πολλά σκεύη στη μέση…και το γυρνάμε.
Παρουσιαστής: Πολύ ωραία! Μέχρι να το βάλουμε στο φούρνο και ψηθεί, εμείς ας δούμε τη συνταγή μας.