Χρυσές Συνταγές {Κρέμα Βανίλιας}

Επίπεδο: Β2 Δεξιότητα: Κατανόηση Προφορικού Λόγου
Πηγή: Ψηφιακό Αρχείο ΕΡΤ http://www.ert-archives.gr/V3/public/pop-view.aspx?tid=24898&tsz=0&act=mMainView
Ηθοποιοί: Αλέξανδρος Γιώτης (παρουσιαστής), Γιώργος Κουφόπουλος (αρτοποιός)

Κείμενο

Γιώργος: Λοιπόν κρέμα βανίλια. Έχουμε μια κατσαρόλα στην οποία θα βάλουμε μέσα το γαλατάκι…
Αλέξανδρος: Ας ανάψουμε εδώ πέρα..
Γιώργος: Να ζεσταίνεται το μισό λίτρο…κατά τον χρόνο στον οποίο ζεσταίνεται το γάλα, έχουμε ένα μιξεράκι, εδώ ένα multi, παίρνουμε ένα αβγό και το σπάμε για να πάρουμε τον κρόκο.
Αλέξανδρος: Μόνο τον κρόκο θα βάλεις?
Γιώργος: Ναι…εδώ μας έχει μείνει μόνο ο κρόκος. Τον ρίχνουμε μέσα…θα ρίξουμε μέσα στον κρόκο 100 γραμμάρια ζάχαρης…
Αλέξανδρος: Ναι…Θες ένα κουτάλι μήπως?
Γιώργος: Ναι θα μου δώσετε ένα κουτάλι. Να τη ζυγίσουμε…
Αλέξανδρος: Είσαι της παραδοσιακής ζυγαριάς απ’ότι βλέπω.
Γιώργος: Της παραδοσιακής…Είπαμε η παράδοση είναι ωραία σε όλους τους τομείς της.
Αλέξανδρος: Γι’αυτό λέγαμε πριν ότι επιστρέφουμε κάπως στην παράδοση και είναι ωραίο αυτό, είναι όμορφο.
Γιώργος: 100 γραμμάρια, το ρίχνουμε μέσα, όπως επίσης, μέσα θα ρίξουμε και λίγο από τη βανίλια μας. Δεν χρειάζεται πολύ, διότι εάν πέσει πολύ βανίλια, όχι μόνο εδώ αλλά και στο τελείωμα της διαδικασίας θα μας καίει στο λαιμό. Έχει αυτό το χαρακτηριστικό η βανίλια.
Αλέξανδρος: Αντί γι’αυτή τη βανίλια θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε και φυσική βανίλια, εάν τη βάζαμε να βράσει μέσα στο γάλα, έτσι δεν είναι?
Γιώργος: Και θα ‘ταν πολύ ωραία.
Αλέξανδρος: Τώρα θα κάνουμε λίγο θόρυβο αλλά δεν γίνεται αλλιώς πρέπει να αναμείξουμε σωστά τα υλικά…

….(θόρυβος μίξερ)

Γιώργος: Το βάζουμε να χτυπηθούνε καλά τα υλικά…εάν χρειαστεί το βοηθάμε λίγο και εμείς με το να ξύσουμε τα πλαϊνά του, διότι να μη ξεχνάμε ότι κολλάνε.
Αλέξανδρος: Και το τελικό μείγμα με το γάλα έτσι?
Γιώργος: Ναι, ναι. Να χαμηλώσουμε λίγο τη φωτιά?
Αλέξανδρος: Ναι βεβαίως…Το θέλεις απλώς ζεστό?
Γιώργος: Ναι απλώς ζεστό δεν θέλω να καεί.
Αλέξανδρος: Ε ωραία να το σβήσουμε τελείως τότε.
Γιώργος: Ωραία. Βλέπουμε ότι ήδη έχει ανακατευτεί…
Αλέξανδρος: Ναι…
Γιώργος: Μέσα εδώ έχουμε ακόμα μισό λίτρο γάλα που μας έχει μείνει
Αλέξανδρος: Ναι…
Γιώργος: Μέσα εδώ θα ρίξουμε και το υπόλοιπο γάλα…Θα ρίξουμε μια ποσότητα από αυτό το γάλα για να διαλύσουμε το κορν φλάουρ.
Αλέξανδρος: Το οποίο διαλύεται καλύτερα σε ζεστό παρά σε κρύο.
Γιώργος: Βέβαια. Λοιπόν ρίχνουμε μια ποσότητα, υπολογίζούμε γύρω στα 200 γραμμάρια…ρίχνουμε τώρα το κορν φλάουρ…
Αλέξανδρος: Για να ‘ρθει να δέσει η κρέμα…
Γιώργος: Το χτυπάμε καλά! Θα βοηθήσουμε λίγο το γάλα να μη ζεσταθεί άλλο και το προσέχουμε γιατί μπορεί να μας αρπάξει μετά από κάτω…

…(θόρυβος από μίξερ παράλληλα με τη συζήτηση που ακολουθεί)

Αλέξανδρος: Από τα πιο εκπληκτικά προϊόντα γάλακτος που έχω δοκιμάσει ποτέ, είναι στην έκθεση Γεωργίας που γίνεται στο Παρίσι, το Φλεβάρη περίπου, όπου δοκίμασα μαρμελάδα γάλακτος. Γίνεται μόνο με γάλα, με τίποτε άλλο, είναι απλώς μια τεχνική συμπύκνωσης, στο τέλος έχουμε μια γεύση σαν τις καραμέλες βουτύρου, τις καραμέλες γάλακτος…
Γιώργος: Ναι, ναι…
Αλέξανδρος: Και έχει και τέτοιο χρώμα.
Γιώργος:Πριν χρόνια είχα πάει με τη σύζυγό μου στη βόρεια Ελλάδα επάνω, και είχα πάει σε μια τοποθεσία που λέγεται Δροσοπηγή, είναι μεταξύ Φλώρινας και Καστοριάς.
Αλέξανδρος: Ναι…
Γιώργος: Σταματήσαμε, λοιπόν, εκεί να φάμε σε ένα ξενοδοχείο που είχε εστιατόριο από κάτω, ήταν Ιούλιος μήνας και νόμιζες ότι ήταν φθινόπωρο και μπαίνουμε μέσα να κάτσουμε να φάμε και όλοι στο τραπέζι πάνω είχαν κανάτες με ένα άσπρο υγρό. Ήρθε το γκαρσόνι μας πήρε την παραγγελία…λέω αυτό το υγρό τι είναι? Λέει «εδώ πίνουνε ξινόγαλο…»…
Αλέξανδρος: Ααα ξινόγαλο!
Γιώργος:Και πίνανε το ξινόγαλο αντί για κρασί…Λοιπόν το μίγμα μας έχει ανακατευτεί καλά…δεν ξεχνάμε ότι έχουμε περίσσευμα γάλα και λίγο βανίλια. Θα χρειαστούνε και αυτά. Παίρνουμε τον αναδευτήρα, πάμε στο γάλα, ανακατεύοντας συνέχεια ρίχνουμε μέσα το υλικό που έχουμε ανακατέψει (στο μίξερ)…Θα με βοηθήσετε λιγάκι, θα μου ζυγίσετε 100 γραμμάρια ζάχαρη.
Αλέξανδρος: Ναι, βεβαίως!
Γιώργος: Να παίρνετε μέρος και εσείς στη συνταγή, στην εκτέλεση.
Αλέξανδρος: Ακόμα καλύτερα!
Γιώργος: Ανακατεύουμε συνέχεια, δε το αφήνουμε, γιατί μπορεί να «πιάσει».
Αλέξανδρος: Η ζάχαρη…
Γιώργος: Ρίχνουμε μέσα το υπόλοιπο γάλα μας.
Αλέξανδρος: Το κρυώνεις απότομα τώρα εεε?
Γιώργος:Το κρυώνω αλλά δεν έχει ανάγκη…(ρίχνουμε) τη βανίλια μας και το υπόλοιπο της ζάχαρης που μας έχει μείνει και ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να αρχίσει το προϊόν να «δένει», να πήζει.
Αλέξανδρος:: Να ανεβάσουμε τη θερμοκρασία λίγο?
Γιώργος:Ναι, ναι…Μετά θα το βάλουμε σε μπολάκια με λίγο κανελίτσα από πάνω και το τρώμε παγωμένο κατά βάση.
Αλέξανδρος: Θα κάνουμε αυτή τη διαδικασία για να δείξουμε πως θα τα σερβίρουμε σε ένα πιατάκι μαζί με τα μπισκότα που έχεις φτιάξει. Η κρέμα μας είναι έτοιμη…
Γιώργος: Έτοιμη…
Αλέξανδρος: Θα σερβίρουμε το μπολάκι…Μπολάκι αρτοποιείου έτσι?
Γιώργος: Αρτοποιείου…Στο σπίτι θα βάλουμε ένα γυάλινο ωραίο μπολάκι. Βάζουμε μέσα την κρέμα, η οποία με το άρωμα της μας, μας έχει «σπάσει τη μύτη» θα έλεγα…
Αλέξανδρος: Τώρα κανονικά έπρεπε να έχουμε και λίγο ανθόνερο να βάλουμε από πάνω, όπως έκανε η γιαγιά μου…
Γιώργος:Αλλά θα βάλουμε κανελίτσα…
Αλέξανδρος: Λίγη κανέλα…
Γιώργος: Βλέπουμε μόνο και μόνο απ’ το κουτάλι που βάζουμε στην κρέμα μέσα, βλέπουμε πόσο ωραία έχει γίνει στη δομή της.
Αλέξανδρος: Έχει πήξει! Και μας μένει, επίσης, να βγάλουμε τα κουλουράκια από το φούρνο…