Το πιο πολύτιμο πράγμα

Επίπεδο: Β1 Δεξιότητα: Κατανόηση Προφορικού Λόγου
Πηγή: Ο ΠΑΡΑΜΥΘΑΣ http://www.paramithas.gr/category/paramithia-sound/page/2/
Συγγραφέας: Αφηγητής: Νίκος Πιλάβιος
Ηθοποιοί: Αφηγητής, Βασιλιάς, Άρχοντας, Τρία Βασιλόπουλα, Βασιλοπούλα

Κείμενο

Μια φορά και έναν καιρό ζούσαν τρία βασιλόπουλα, αδέρφια, χωρίς να έχουν μεγάλη διαφορά ηλικίας. Ένα χρόνο μεγαλύτερο ή μικρότερο το ένα από το άλλο. Απέναντι από το παλάτι ήταν το μεγαλύτερο αρχοντόσπιτο της χώρας. Ο άρχοντας πρώτος βοηθός και στενός φίλος του βασιλιά είχε μια πανέμορφη και καλοσυνάτη κόρη ίσια στην ηλικία με το μικρότερο βασιλόπουλο. Ανάμεσα στο παλάτι και στ’αρχοντόσπιτο ήταν ένας μεγάλος κήπος με πυκνόφυλλα και βαθυπράσινα δέντρα. Με πολύχρωμα και ευωδιαστά λουλούδια, με ρυάκια και σιντριβάνια, με ελαφάκια και σκιουράκια, με αηδόνια και κοτσύφια και όλα τα καλά της γης. Μέσα στον όμορφο κήπο παίζανε όλη μέρα τα βασιλόπουλα μαζί με την όμορφη κόρη του άρχοντα, από τον καιρό που ήτανε μικρά ως τον καιρό που η κόρη γίνηκε 18 και το μεγαλύτερο βασιλόπουλο 20 χρονών. Σιγά-σιγά όμως η παιδική αγάπη που έδενε τα βασιλόπουλα με την κόρη τα έκανε και τα τρία να θέλουν να την πάρουν γυναίκα τους. Ήταν όμως μυαλωμένα παιδιά και ήξερα ότι μόνο ένα θα μπορούσε να την πάρει. Αλλά ποιο ήταν εκείνο? Στην αρχή σκέφτηκαν τα παιδιά να ρωτήσουν τη φίλη ποιο προτιμάει. Τελευταία όμως δεν τη βλέπανε στον κήπο…Την είχε περιορίσει βλέπετε ο πατέρας της που είχε νιώσει τι συνέβαινε στις καρδιές των παιδιών. Ύστερα απ’αυτό τα βασιλόπουλα πήγανε στον πατέρα τους να δώσει εκείνος τη λύση. Ο βασιλιάς τους είπε πρώτα να ρωτήσουν την κόρη. Σαν του είπαν όμως πως δεν τη βλέπουν πια στον κήπο και πως είχαν από κάμποσο καιρό να παίξουν μαζί, τα συμβούλεψε να γυρίσουν τον κόσμο μακριά το ένα από τα’άλλο να ψάξουν, να βρουν και να φέρουν το πιο πολύτιμο πράγμα που υπάρχει. Όποιος το φέρει εκείνος θα πάρει την αρχοντοπούλα. Φύγανε τα παιδιά και καθένα τράβηξε το δικό του δρόμο. Το μεγαλύτερο πήγε στην Ανατολή και αγόρασε ένα πάρα πολύ ακριβό χαλί. Είχε ένα κρυφό ελατήριο που άμα καθόσουν πάνω στο χαλί και τραβούσες το ελατήριο σε σήκωνε στον αέρα και σε πήγαινε στο άψε σβήσε όπου το πρόσταξες. Έκατσε λοιπόν το παιδί απάνω στο χαλί, πάτησε το ελατήριο και την ίδια ώρα βρέθηκε στο παλάτι του πατέρα του. Το δεύτερο βασιλόπουλο πήγε κατά το βορρά. Εκεί βρήκε και αγόρασε ένα πάρα πολύ ακριβό ζευγάρι κιάλια που άμα τα’βαζες στα μάτια σου έβλεπες ότι γινότανε στον κόσμο. Το πήρε το δοκίμασε, το ‘βαλε στο σάκο του και γύρισε στο παλάτι. Το τρίτο βασιλόπουλο πήγε κατά τη δύση. Εκεί βρήκε και αγόρασε ένα και μοναδικό αλλά πολύ ακριβό μήλο που είχε τη δύναμη με την μυρουδιά μονάχα να γιατρεύει την πάσα αρρώστια. Το ‘βαλε στην τσέπη του σακακιού του και γύρισε στο παλάτι. Σαν μαζευτήκανε και τα τρία βασιλόπουλα στο παλάτι, παρουσιαστήκανε στον πατέρα τους και του είπανε:
- «Εγώ πατέρα έφερα το πιο πολύτιμο πράγμα που υπάρχει στον κόσμο». Έδειξε το χαλί και του είπε τη δύναμή του. Ο βασιλιάς δε μίλησε…
- «Το πιο πολύτιμο πράγμα το έφερα εγώ πατέρα», λέει το δεύτερο. «Είναι αυτά τα κιάλια που όποια στιγμή θέλεις μπορείς να βλέπεις τι συμβαίνει σε οποιοδήποτε μέρος του απέραντου βασιλείου σου. Καταλαβαίνεις βέβαια τι θα πει αυτό ε?».
- «Εε…βέβαια, βέβαια…», κάνει στη στιγμή ο βασιλιάς «πολύ ενδιαφέρον»…Παίρνει τα κιάλια, τα βάζει στα μάτια του, κοιτάξει απ’όλες τις μεριές και δείχνει ενθουσιασμένος.
Εκείνη τη στιγμή φτάνει ο άρχοντας αλαφιασμένος και λέει: «Προς θεού κάντε κάτι, τρέξτε…Η κόρη μου πεθαίνει. Κινδυνεύει από ώρα σε ώρα».
- «Θα πάω εγώ με το χαλί μου τώρα αμέσως και θα ψάξω να βρω τον καλύτερο γιατρό», λέει το πρώτο βασιλόπουλο και πάει να φύγει.
- - «Στάσου», του λέει το δεύτερο. «Να κοιτάξουμε με τα κιάλια μου από δω να βρούμε πρώτα που είναι ο καλύτερος γιατρός και ύστερα πάμε οι δυο μας με το χαλί και τον φέρνουμε.
- «Δεν χρειάζεται αδέρφια μου να πάτε πουθενά», είπε το μικρότερο βασιλόπουλο. «Το φάρμακο το έχω εγώ στην τσέπη μου. Πάμε άρχοντά μου;». Ήρθε το βασιλόπουλο στο διπλανό αρχοντικό έδωσε στην κόρη να μυρίσει το μήλο και αμέσως εκείνη άνοιξε τα μάτια της. Ανασηκώθηκε στο μαξιλάρι της και ένιωθε μια χαρά. Το βασιλόπουλο γύρισε στο παλάτι και τότε είπε στο βασιλιά και στ’αδέρφια του ποιο κατά τη γνώμη του ήταν το πιο πολύτιμο πράγμα. «Τι να σας πω παιδιά μου», λέει ο βασιλιάς. «Με φέρατε σε πολύ δύσκολη θέση γιατί και τα τρία πράγματα που μου φέρατε έχουνε μεγάλη αξία! Αν και εδώ που τα λέμε εγώ εντυπωσιάστηκα περισσότερο με τα κιάλια».
- «Τότε δε μένει άλλο από το να ρωτήσουμε την ίδια την αρχοντοπούλα και εκείνη ας αποφασίσει», προτείνει το μικρότερο.
- «Ωραία ιδέα! Καλέστε την εδώ», λέει ο βασιλιάς. Ήρθε η αρχοντοπούλα με τον πατέρα της, της είπε ο βασιλιάς ποιο ήταν το πρόβλημα του. Η αρχοντοπούλα απάντησε χωρίς δισταγμό.
- «Για μένα το πιο πολύτιμο πράγμα είναι το μήλο που με γιάτρεψε. Και αφού για μένα γίνεται όλη αυτή η συζήτηση, εγώ από τα τρία βασιλόπουλα προτιμώ για άντρα μου τον μικρότερο.»
- «Σύμφωνοι!» Λέει ο βασιλιάς.
- «Σύμφωνοι! Σύμφωνοι!» λένε και τα άλλα δύο βασιλόπουλα και ευχήθηκαν στο νέο ζευγάρι «καλά στέφανα και ευτυχισμένη ζωή».