Ψυχαγωγική και ενημερωτική εκπομπή: «Μένουμε Ελλάδα» (ώρα έναρξης εκπομπής: 11:50)

Επίπεδο: Β1 Δεξιότητα: Κατανόηση Προφορικού Λόγου
Πηγή: ΝΕΤ: http://www.ert.gr/webtv/index.php/component/k2/item/423-25-ιουλίου-εκπομπή-60.html
Ηθοποιοί: Γιώργος Αμιράς (παρουσιαστής τηλ. εκπομπής) [ΓΑ], Ρένια Τσιτσιμπίκου (παρουσιάστρια τηλ. εκπομπής) [ΡΤ]

Κείμενο

[ΓΑ]: Καλώς τους!
[ΡΤ]: Καλό μεσημέρι! Καλωσήρθατε! Καλή εβδομάδα! Γιώργος Αμιράς!
[ΓΑ]: Χε, χε, με πρόλαβες. Ρένια Τσιτσιμπίκου και η καλή εβδομάδα απ’ το ταξίδι φαίνεται.
[ΡΤ]: Εε, χε, χε…
[ΡΤ]: Μμμμ…
[ΓΑ]: Πώς τους βλέπεις;
[ΡΤ]: Τους βλέπωωω λίγοο Τσαγκαροδευτέρα σήμερα σήμερα. Όσοι έχουν επιστρέψει στις δουλειές ζωρίζονται.
[ΓΑ]: Ναι..
[ΓΑ]: Ναι…
[ΡΤ]: …αλλά είναι πολλοί που είναι ήδη στις διακοπές τους. Μας βλέπουν ήδη μέσα από ένα καράβι και πάνε στον προορισμό τους!
[ΓΑ]: Να ‘στε καλά! Καλό ταξίδι! Και υπάρχουν και πάρα πολλοί που βρίσκονται στην τελευταία εβδομάδα προ των διακοπών τους, όπως πολύ συμφωνείτε, και… αλήθεια, το ποδήλατο είναι στη θέση του, σε παρακαλώ πάρα πολύ;
[ΡΤ]: Ε, χα, χα, χα… [ΡΤ]: Είναι εδώ το ποδήλατο!
Το κουδούνι τι βαράει;
Έχουμε ένα ανδρικό, ένα παιδικό ποδήλατο! Ελάτε, διαλέχτε! Κι ένα γυναικείο για τις γυναίκες της παρέας. Απλά δε χωράγανε όλα τα ποδήλατα εδώ. Πώς θα το κερδίσετε; Μισό λεπτό, θα σας πούμε. Πάμε πάλι πίσω.
[ΓΑ]: Ε, πρώτα να πούμε- να πάμε κατευθείαν στο ποδήλατο;…
[ΡΤ]: Εε, μα γι’ αυτό. Με τη σειρά, με τη σειρά…
[ΓΑ]: Πάμε κατευθείαν στην επικοινωνία μας. Πρώτα απ’ όλα να δούμε πώς θα επικοινωνήσουμε. Γιατί, βεβαίως, η επικοινωνία είναι το δυνατό στοιχείο αυτής της εκπομπής. Λοιπόν, με SMS… στο 54160, χρέωση απλού μηνύματος, πληκτρολογείτε τη λέξη «Ελλάδα» με ελληνικούς χαρακτήρες, αφήνετε ένα κενό, γράφτε μας ό,τι θέλετε, πώς περάσατε το σαββατοκύριακο, ποια ειν’ τα καλά και ποια τα ανάποδα που αντιμετωπίσατε και αποστολή, όπως σας είπαμε, στο 54160 χρέωση απλού μηνύματος.
[ΡΤ]: Επίσης, υπάρχει πάντα ο τρόπος του να μας στείλετε τις δικές σας φωτογραφίες στο «μένουμε Ελλάδαερτ.gr», μια ηλεκτρονική διεύθυνση που χρησιμοποιείτε έτσι κι αλλιώς για όολα σας τα μηνύματα. Εμείς από σας θέλουμε, όμως, φωτογραφίες, δικές σας, πρωτότυπες απ’ τον τόπο που εσείς αγαπάτε πάρα πολύ και βεβαίως με μια μικρή συνοδευτική λεζάντα, για να ξέρουμε τι βλέπουμε και να το δείξουμε στα πέρατα της γης!
[ΓΑ]: 9086 οι φίλοι που μας ακολουθούν και τους ακολουθούμε στο φέισμπουκ. «Μένουμε Ελλάδα» με λατινικούς χαρακτήρες, παύλα, «μένουμε Ελλάδα» με ελληνικούς χαρακτήρες, παύλα ΝΕΤ, ελάτε! Σήμερα το θέμα μας είναι… αυτό που σας είπαμε και πριν και για τα SMS. Πώς περάσατε το σαββατοκύριακο; Ποια είναι τα καλά, ποια είναι τα ανάποδα που αντιμετωπίσατε;
[ΡΤ]: …και ποιες ευχάριστες εκπλήξεις, ενδεχομένως. Αν υπάρχει κάτι καλό, ας το πούμε, βρε παιδιά! Μεταξύ μας,… να χρησιμοποιήσουμε τη δύναμη του «στόμα με στόμα». Λοιπόν, …και… 210 6092014, σημειώστε το τηλέφωνο, γιατί θα παίξουμε, όχι για ένα, ούτε για δύο, ούτε για τρία! Τέσσερα ταξίδια και ποιος μας πιάνει!
[ΓΑ]: Πο, πο, πο… το το αφεντικό τρελάθηκε! Και λουτρά και Αριδαία σας δίνουμε και Αργυρούπολη Ρεθύμνου και Κτιστάδες στα Τζουμέρκα στην Άρτα και Χερσόνησο Ηρακλείου, δηλαδή και Κρήτη και Ήπειρο και βουνό και θάλασσα και ένα ποδήλατο!
[ΡΤ]: Χμμμ… Για ν’ ακούσουμε, λοιπόν, την ερώτηση! Μέχρι ποιο ποσοστό περίπου θα μπορούσαν τα οικιακά απορρίμματα να μειωθούν, αν ανακυκλώναμε κάθε συσκευασία που μπορεί να ανακυκλωθεί, αντί να τη ρίχνουμε στους κάδους των απορριμμάτων; Κοινώς, μέχρι ποιο ποσοστό μπορούμε τα οικιακά απορρίμματα να τα εκμεταλλευτούμε! 10%; Η πρώτη απάντηση. 25%; Η δεύτερη απάντηση. 75%; Η τρίτη απάντηση. Γράφετε «ποδήλατο», ένα κενό, την απάντηση που εσείς πιστεύετε ότιιι… ταιριάζει στη συγκεκριμένη περίπτωση και αποστολή στο 54160!
[ΓΑ]: Και… ελάτε τώρα να κάνουμε μία πρώτη «εισβολή» ειρηνική, με αγάπη, ταξιδιωτική στην Κρήτη! Θα πάμε στο
[ΡΤ]: Ε, χε, χε…
Λασίθι. Πολύ κοντά στον Άγιο Νικόλαο βρίσκεται ένα χωριό όνειρο, ένα χωριό που έχει πάρα πάρα πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα! Το βασικό του, θα λέγαμε, είναι η αγροτική του παραγωγή και ακόμα πιο ειδικά, το ελαιόλαδό του.
[ΡΤ]: Σώστα! Αλλά επειδή μιλάς για απόβαση, ποιος τολμά να κάνει απόβαση στην Κρήτη. Έχουν δείξει οι Κρητικοί τι μάστορες είναι και τιιιι δύναμη καρδιάς έχουν. Το ελαιόλαδό τους ίσως είναι αυτό το μυστικό όπλο, σαν τη μαρμίτα που είχε πέσει ο Οβελίξ μικρός. Μ;
[ΓΑ]: Βεβαίως!
[ΡΤ]: Εκεί θα πάμε, στα Κριτσά, 14 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Λασιθίου- του Αγίου Νικολάου στο Λασίθι και εκεί εκτός από τη- το λαδάκι,
[ΓΑ]:…θα γνωρίσουμε και ανθρώπους. Θα γνωρίσουμε τις κυρίες του αγροτουριστικού συνεταιρισμού που κάνουνε
[ΡΤ]: Μμ…
δουλειά! Και όλοι μαζί θα αναφωνήσουμε: επιτέλους πάμε,… στα κριτσά!
[ΡΤ]: στα Κριτσά!