Ενημερωτική εκπομπή: «Όλα για την υγεία» (Απόσπ. 4ο)

Επίπεδο: Γ2 Δεξιότητα: Κατανόηση Προφορικού Λόγου

Κείμενο

(Απόσπ 4ο)

[Α] Πολλά ακούγονται κυρίες και κύριοι την περίοδο αυτή λόγω και της παγκόσμιας ημέρας κατά του καπνίσματος. Η αλήθεια είναι όταν αποφασίζω να κάνω θέμα στην εκπομπή για το κάπνισμα οι περισσότεροι καπνιστές μάλλον αλλάζετε κανάλι, ελπίζω αυτή τη φορά να μείνετε και να δείτε το θέμα. Αλλά και όλοι οι φίλοι μου με αντιμετωπίζουν με μία περιφρόνηση καθώς ζω σε μια χώρα που οι περισσότεροι καπνίζουν κι εγώ δεν καπνίζω. Η αλήθεια είναι ότι το κάπνισμα σήμερα απ’ τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, συνιστά πλέον ιατρική πάθηση που συνδυάζει σωματικό και ψυχολογικό εθισμό στη νικοτίνη. Αυτά λοιπόν λένε οι επιστήμονες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και σύμφωνα με πρόσφατες διεθνής μελέτες φαίνεται ότι το πρόβλημα του καπνίσματος δεν είναι μόνο πρόβλημα των ίδιων των ανθρώπων που καπνίζουν αλλά κυρίως και των γιατρών οι οποίοι δεν τους βοηθούν πραγματικά να κόψουν το κάπνισμα. Θα δούμε στο βίντεο που ακολουθεί μια επιδημιολογική μελέτη που απάντησαν γιατροί και ασθενείς, ασθενείς εντός εισαγωγικών καθώς οι καπνιστές δεν τους αρέσει στην Ελλάδα να τους λένε. ασθενείς, για το πως μπορούν τελικά να κόψουν το κάπνισμα.
[Β] Οι Έλληνες αποδεικνυόμαστε αμετανόητοι καπνιστές, η πρόσφατη έρευνα Σαπόρτ με τη συμμετοχή 16 χωρών, κατατάσσει τη χώρα μας στη δεύτερη θέση σε ποσοστό καπνιστών μετά την Τουρκία. Το 49% των ανδρών και το 30% περίπου των γυναικών παραδέχεται την ανθυγιεινή του συνήθεια. Η μεταστροφή της γυναικείας συμπεριφοράς κατά τις τελευταίες δεκαετίες εντυπωσιάζει.
[Γ] Φοβάμαι ότι το κάπνισμα τείνει να θεωρηθεί δείγμα κοινωνικής εξυπνάδας για τις γυναίκες. Με εξοργίζει το γεγονός ότι πριν 20 χρόνια δε θα έβλεπα ποτέ μια γυναίκα στην Ελλάδα να καπνίζει. Τώρα πολλές από τις Ελληνίδες φίλες μου καπνίζουν.
[Β] Ένα νέο πρόβλημα που αναδεικνύουν οι έρευνες είναι το χάσμα επικοινωνίας ανάμεσα σε γιατρούς και καπνιστές. Το 41% των γιατρών αναφέρει ότι συζητά για το κάπνισμα με τους ασθενείς του. Οι ίδιοι οι ασθενείς ωστόσο δηλώνουν ότι συζητούν για το θέμα με το γιατρό τους μόλις σε ποσοστό 9%. Μπορούν οι γιατροί δίνοντας απλά επιχειρήματα ν’ ανατρέψουν τη δυσοίωνη τάση που διαμορφώνεται;
[Δ] Ένας στους δύο καπνιστές που συνεχίζει το κάπνισμα θα πεθάνει λόγω αυτού πριν τα εβδομήντα χρόνια. Ένα χρόνο μετά τη διακοπή του καπνίσματος το ενδεχόμενο καρδιαγγειακής νόσου μειώνεται στο 50%. Δεν παίρνει και πολύ χρόνο να επωφεληθούμε και το όφελος είναι τεράστιο. Γι’ αυτό το κάπνισμα αποδεικνύεται σήμερα το πλέον επικίνδυνο.
[Ε] Παλαιότερες μελέτες απ’ την πρώτη πανεπιστημιακή καρδιολογική κλινική είχανε δείξει ότι το κάπνισμα ενός και μόνου τσιγάρου είναι αρκετό για να σκληρύνει τις αρτηρίες τουλάχιστον για είκοσι λεπτά.
[Β] Η διακοπή του καπνίσματος είναι μια δύσκολη διαδικασία. Λιγότεροι από 5 στους 100 καπνιστές που καταφέρνουν να το κόψουν χωρίς βοήθεια θα κατορθώσουν αποχή μεγαλύτερη τους ενός χρόνου, ενώ περισσότεροι από τους μισούς χαρακτήρισαν τη διακοπή του καπνίσματος ως το δυσκολότερο εγχείρημα της ζωής τους.
[Α] Η άποψη ότι το τσιγάρο πρέπει να κόβεται μαχαίρι είναι πολύ ισχυρή πλέον στους επιστήμονες και στο συνέδριο αυτό που παρακολουθήσαμε στην Αμερική ήταν ξεκάθαροι. Λένε ότι πλέον πρέπει ο καπνιστής να παίρνει μια πολύ ουσιώδη απόφαση και να επισκέπτεται τον γιατρό του. Μόνο έτσι θα καταφέρει τελικά, παρά τις, μαζί με τη βοήθεια ακόμη και ενδεχομένως φαρμάκων που βγαίνουν ή οτιδήποτε άλλο, να καταφέρει να κόψει το κάπνισμα και το σημαντικό δεν είναι να κόψει το κάπνισμα για τον πρώτο μήνα ή τους πρώτους έξι μήνες, είναι να διατηρήσει τουλάχιστον τη διακοπή αυτή για τα επόμενα δύο χρόνια. Να δούμε λοιπόν κάποιες πρακτικές συμβουλές που συνιστούν σε ανθρώπους που είναι αποφασισμένοι όμως να κόψουν το κάπνισμα.
[Β] Τέσσερις στους δέκα γιατρούς ομολογούν ότι δεν είναι κατάλληλα εκπαιδευμένοι ώστε να βοηθήσουν τους ασθενείς τους να διακόψουν το κάπνισμα. Η ενημέρωση χαρακτηρίζεται πολύτιμη. Δεν αρκεί ωστόσο. Κάποιοι θα διακόψουν το κάπνισμα μόνο όταν βιώσουν τις επιπτώσεις στην υγεία τους.
[Δ] Έχω ένα συνάδερφο στη δουλειά που έπαθε καρδιακή προσβολή και το έκοψε την ίδια ημέρα. Πολλοί εμφραγματίες αποφασίζουν να το κόψουν αμέσως αφού βιώνουν μια σοβαρότατη συναισθηματική εμπειρία.
[Β] Ζητούμενο είναι να προλάβουμε κινδύνους όπως το έμφραγμα. Αν αντέξουμε ένα χρόνο χωρίς τσιγάρο, έχουμε πετύχει το μεγάλο βήμα.
[ΣΤ] Αυτό που ξέρουμε είναι ότι πολλοί μη πλέον καπνιστές θα το ξαναρχίσουν σε λίγες εβδομάδες. Όσοι όμως το κόψουν για ένα χρόνο έχουν πολλές περισσότερες πιθανότητες να μην το ξαναρχίσουν ποτέ.
[Β] Τρεις χρυσοί κανόνες εκτιμάται ότι οδηγούν στη διακοπή. Η ενημέρωση, η ψυχική στήριξη και τα ειδικά σκευάσματα.
[Φ] Τέλος χρειάζονται φαρμακευτική υποστήριξη. Υπάρχουν πολλά σκευάσματα που μειώνουν την εξάρτηση και το καλύτερο δεν είναι ένα απ’ αυτά, όλα κάνουν έργο.
[Β] Βασική συμβουλή ωστόσο είναι η καθιέρωση σχεδίου δράσης.
[ΣΤ] Η καλύτερη συμβουλή: θέστε ένα πρόγραμμα δράσης. αποσαφηνίστε την ημέρα που θα το κόψετε, πάρτε ψυχική βοήθεια και υποστηριχτείτε από τα ειδικά φάρμακα ώστε να κάνετε μια επιτυχημένη προσπάθεια.
[Β] Τσίχλες, δερματικά επιθέματα και άλλα φάρμακα υποστηρίζουν τον επίδοξο πρώην καπνιστή. Όσο για το μέλλον το εμβόλιο κατά της νικοτίνης που ανακοίνωσαν ερευνητές του πανεπιστημίου του Ορλάντο εφαρμόζεται ήδη πειραματικά.