Υψηλή αντίθεση

Διδακτικά εγχειρίδια: Αστερίας 4 - Μέθοδος ελληνικής γλώσσας για παιδιά

Ευαγγελία Ραφτοπούλου - Γεωργαντζή
© 2011, Ε. Γεωργαντζή
ISBN: 960-7307-37-2
Διάθεση: NEOHEL

Η σειρά απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 6-15 ετών, τα οποία δεν έχουν μητρική γλώσσα ελληνική. Τα παιδιά αυτά μπορεί να είναι:

α) Ελληνόπουλα δεύτερης ή τρίτης γενιάς, τα οποία κατοικούν στο εξωτερικό.
β) Παιδιά παλιννοστούντων Ελλήνων στην Ελλάδα.
γ) Παιδιά αλλοδαπών προσφύγων στην Ελλάδα.
δ) Παιδιά αλλοδαπών, τα οποία φοιτούν σε ξενόγλωσσα σχολεία στην Ελλάδα, όπου η εκμάθηση της ελληνικής είναι υποχρεωτική.
ε) Παιδιά ξενόγλωσσα, τα οποία διαμένουν στο εξωτερικό και έχουν επιλέξει τα ελληνικά ως πρώτη, δεύτερη ή τρίτη ξένη γλώσσα.

Επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως συμπληρωματικό υλικό σε μαθητές του Ελληνικού Δημοτικού
σχολείου.

Στον ΑΣΤΕΡΙΑ 4 η ύλη καλύπτει θέματα τα οποία, αφενός μεν είναι μέσα στα ενδιαφέροντα των παιδιών ηλικίας 11 - 13 ετών, αφετέρου παρουσιάζουν ένα ποικίλο λεξιλόγιο, εμπλουτισμένο με πολλούς ιδιωτισμούς της ελληνικής γλώσσας και καθημερινές εκφράσεις. Ιδιαίτερη σημασία δόθηκε στη χρησιμοποίηση ενός σύγχρονου λεξιλογίου, το οποίο δημιουργήθηκε λόγω της εξέλιξης των επιτευγμάτων της τεχνολογίας (π.χ. κινητό, καρτοτηλέφωνο κλπ.). Επίσης με τα κεφάλαια τα οποία αναφέρονται στον πολιτισμό, στην ιστορία, στην οικολογία και στα μεγάλα έργα υποδομής που επιτελούνται στην Ελλάδα, οι διδασκόμενοι προσεγγίζουν ένα λεξιλόγιο πιο δύσκολο, πιο αφηρημένο, το οποίο τους εισάγει σε ένα προχωρημένο επίπεδο εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας.

Τα κεφάλαια μέσα στην ύλη του ΑΣΤΕΡΙΑ 4 εναλλάσσονται με έναν τρόπο, που στόχο έχει να προκαλεί συνεχώς τον διδασκόμενο για μάθηση και έρευνα, περνώντας του μηνύματα, διεγείροντας το ενδιαφέρον του με τον τρόπο παρουσίασης και εικονογράφησης αλλά και με την ποικιλομορφία των θεμάτων που καλύπτονται μέσα στην ύλη.

comments powered by Disqus